ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Столичният древен храм "Св. Петка" тържествено празнува своя храмов празник

14 октомври 2018 14:38, Софийска митрополия
Столичният древен храм "Св. Петка" тържествено празнува своя храмов празник

Един от най-древните храмове в София, днес тържествено отбелязва своя храмов празник. Православната църква на 14 октомври отбелязва паметта на една от покровителките на българския народ св. Петка Епиватска, наричана още Българска.

Старинният храм „ Св. Петка“ и тази година отвори широко врати, за да посрещне хилядите вярващи, които с прииждаха с надежда и упование към храма в сърцето на София, водени от голямата си почит и любов към св. Петка.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит св. Литургия бе възглавена от Преосвещения еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него, в празничната богослужба взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, ставр. ик. Мина Минчев ,председател на катедралния храм „ Св. Неделя“, председателя на празнуващия храм ставр. ик. Николай Николов, йеродякон Вартоломей и митрополитския протодякон Иван Петков.

Празничното богослужебно последование бе изпълнено според двете утвърдени песенни традиции в Българската църква. Утринното богослужение бе огласено от двамата преподаватели по църковна музика в Богословския факултет на Софийски университет: гл. ас. д-р Стоян Малинов, преподавател по Западна музика и ас. д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източно църковно пение. Литургийните песнопения бяха изпълнени от мъжкия храмов хор, с диригент Янко Янев.

С молитвеност и прецизност певците изпълняваха църковните песни, а духовниците благоговейно служиха св. Литургия.

Молението на миряните се усилваше от присъствието на дрехата на св. Петка, която в навечерието на празника бе тържествено посрещната в храма и от факта, че през вековете не секва благодатната помощ на Божията угодница Петка, която е бърза помощница и голяма надеждата на всички ни.

В края на тържествената богослужба еп. Поликарп произнесе силна и изчерпателна проповед за живота на светицата и подчерта, че Бог я е прославил, защото тя се е подвизавала неуморно и е изпълнила заповедите Христови в пълнота.

Той поздрави вярващите от името на Светейшия ни патриарх, и благопожела да бъде чута молитвата на всеки един от нас и св. Петка да се застъпи за всички ни пред Всемилистивия Бог.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHsmkaoWAy

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »