ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В забвение и поругание е едно от местата, свързани с пренасянето на св. Йоановите мощи

19 август 2010 11:45, Анула Христова
1-то място от нощувките на пречестните св. Йоанови мощи край София

На почитателите на туризма из околософийските планини е добре позната туристическата пътека „Св. Йоан Рилски”, свързваща Владая и Княжево през Витоша. Но колко ли от тях знаят, че тя носи наименованието си от малък хълм край нея, на който според старо местно предание са пренощували мощите на св. Йоан Рилски за първи път след излизането си от Средец (София).

В памет на това събитие и благословение на всички селца околовръст е поставен оброчищен каменен кръст с иконата на българския закрилник, импровизирано ограден от масивни камъни във формата на място за упокой. Очевидно процесията с мощите на светеца на път за възвръщането им в Рилския манастир е избягвала обитаваните селища, като са нощували в скрити от хорските погледи места, за да не пострада по някакъв начин местното население от турска саморазправа.

И наистина има логика в преданието, защото покрай това място неизбежно се минава на път за витошките Златни мостове, от там и за Кумата, където се намира старият параклис „Св. Йоан Рилски” - знае се, че в тази местност също са пренощували пречестните мощи на светеца. Вероятно обаче, това е била втората нощувка на съпровождащите мощите монаси и техни спътници.

Споменът на местните хора, жители на близките села, е все още жив. До мястото е отвеждал и специално направен дървен парапет. Били са поставяни и насочващи табели. Уникалното е, че там открай време е съществувал и обичаят да се оставят писма до св. Йоан, като за целта са поставяни пощенски кутии. Последната, макар и разбита, все още е там. Клисарката от църквата „Св. Йоан Богослов” във Владая редовно е идвала и отнасяла писмата на местния свещеник за молитвено всесъжение.

И сега всяка година на 1 юли, празника Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски, свещеникът от владайския храм о. Георги Георгиев прави лития до мястото, където отслужва и молебен. А на 19 октомври, големия празник на светеца, става селският събор.

Къде е тогава проблемът? Често пъти за литията, особено ако е делничен ден, отецът се оказва сам. Благословеното място нерядко е обект на вандалщини – избита е металната ограда с вградени кръстове, заместена сега с камъни от благочестив поклонник. Наскоро издигнатият (2007 г. по повод поредно осквернение) дървен двуметров кръст е насилствено рязан с ножове и горен – но за радост, безуспешно. Парапетите и табелите – порутени и горени.

Очевидци разказват, че мястото се осквернява от вандали-сатанисти. Но по-силно ли е неверието от вярата, нечестието от благочестието, тварната сила от нетварната благодат? Всеки път на мястото на поруганото се намира кой да въздигне отново кръста, и то по-висок. От нас зависи дали мястото на благословението ще се превърне в място на поруганието или на поклонението. Нека бъдем там всеки път, когато можем. Там, в съборност и молитва, по стъпките на отеца на българския род.

 

 

 

Снимки

Пътеката "Св. Йоан Рилски"1-то място от нощувките на пречестните св. Йоанови мощи край София 1-то място от нощувките на пречестните св. Йоанови мощи край София Порутената оградаРязан и горенРязан и горенПоруганПощенските кутииТрапези за приношениятаНо силата Божия въздигаПо молитвите на св. Йоан, Господи, помилуй насРадвай се, отче Йоане
« предишна новинаследваща новина »