ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит по повод празника на Софийската духовна семинария

19 октомври 2018 15:52, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Неофит

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО И ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

ВАШЕ ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

СКЪПИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЕМИНАРИСТИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В деня на прославата на дивния Божи угодник и всебългарски небесен застъпник и молитвеник Йоан най-старото духовно училище на светата ни Църква отново ни събира за молитва и благодарение към нашия Небесен Отец, за великата Му милост и благодеяния към православния ни народ. В този светъл ден, когато пред нас се открива светостта и истинското духовно величие на Рилския пустинник, носещата неговото свято име Софийска духовна семинария отново чества своя най-голям празник и гостоприемно разтваря вратите на своя свят храм за всички нас, та обединени в общата молитва и в богослужението да възпеем отново един от най-дивните и велики синове на българския род, който с подвига и с ангелоподобното си житие е останал навеки образец и пример за отдаване и посвещаване на Бога и Неговата света Църква – пример, от който черпим вдъхновение и ние днес, изпросвайки с вяра небесното му застъпничество за нас, за това духовно училище и за цялото ни свидно Отечество.

Нека образът на преподобния Йоан бъде винаги пред вас, та подражавайки нему да израствате духовно и да напредвате в божествената наука, следвайки вярно оставения ни от него завет, който е завет не само към монасите от светата Рилска пустиня, но и към всички нас, към целия наш благочестив и православен народ. Защото вярното следване на завещаното ни от нашите велики отци, е единственият сигурен залог за преуспяването и пребъдването ни в спасителните истини на светата православна вяра. „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ (Евр. 13:7). Така ни наставлява и съветва още в първите десетилетия на християнството апостолът на народите – светият Павел, и този негов съвет е бил винаги едно от най-важните ръководни начала в живота на светата Христова Църква. А подражавайки на апостола, в същия дух говори в своя завет и свети Йоан Рилски:

„Стойте добре – казва той – и дръжте преданията, които сте чули и видели от мене. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път… Поучавайте се в Господния закон ден и нощ, прочитайте често отеческите книги и се старайте да бъдете подражатели на светите наши отци… Придържайте се крепко към църковното правило, като не изоставяте или презирате нищо от онова, що е установено от светите отци“.

Това и още много от богатата съкровищница на православната вяра и благочестие ни е завещал Рилският чудотворец Йоан и към този негов духовен завет трябва вярно да се придържаме, ако искаме да бъдем верни негови подражатели и Христови ученици.

В светлия и тържествен ден на прославата на свети Йоан Рилски честитя празника на всички вас: ректорско ръководство, преподаватели, служители и ученици в скъпата на сърцето ни Софийска духовна семинария, като всесърдечно ви желая здраве, сили и ревност в преподаването и усвояването на най-висшата от всички науки – науката на нашето свято и спасително православно богословие.

Особено се обръщам към ректорското ръководство, което вече втора година с много усърдие полага всички усилия за успеха и благопреуспяването на това духовно училище, направлявайки богослужебния живот и учебния процес тук в най-добрите традиции на семинарското ни образование. Свидетелство за това е и напълно обновената в последно време със средства, отпуснати от Министерския съвет, сграда на семинарския пансион, която днес впечатлява със своя външен вид и с условията, които предлага за всекидневния живот на семинаристите.

Да благоволи Господ Бог, щото най-старото наше духовно учебно заведение, което тази година навършва 115 години от своето откриване в София, да укрепва и още повече да се прославя като място за обучение на желаещите да посвещават живота си и даруваните им от Бога таланти на Христа и Неговата Църква.

По молитвите на дивния Рилски пустинножител и чудотворец Йоан, на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица и на всички Свои светии, Всемилостивият Бог да милва и спасява всички нас, и да ни дарува благодатната Си помощ!

Честит и благословен празник! За много години!

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »