ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски" празнува своята 115-годишнина

20 октомври 2018 12:05, СДС
115 годишнина

На 19 октомври прославяме нашия небесен покровител и застъпник пред Бога – преподобния Йоан Рилски Чудотворец – патрон на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

В 9:30 ч. в едноимения храм на Семинарията бе посрещнат Негово Светейшество българския патриарх Неофит. Светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В съслужение с него бяха и Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим и петнадесет свещеници от Софийска епархия.

В края на богослужението патриарх Неофит поздрави ректора, учителите и учениците като каза: Обръщам се към ректорското ръководство, което вече втора година с много усърдие полага всички усилия за успеха и благопреуспяването на това духовно училище, направлявайки богослужебния живот и учебния процес тук в най-добрите традиции на семинарското ни образование. Свидетелство за това е и напълно обновената в последно време със средства, отпуснати от Министерския съвет сграда на семинарския пансион, която днес впечатлява със своя външен вид и с условията, които предлага за всекидневния живот на семинаристите.

За празника на Семинарията официални гости бяха министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова, зам. министърът на образованието г-жа Таня Михайлова, председателят на бюджетната комисия към парламента г-жа Менда Стоянова, директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов, кметът на столична община г-жа Йорданка Фандъкова, началникът на РУО, София-град г-жа Ваня Кастрева, кметът на гр. Банкя Рангел Марков, Старши експертът г- жа Ваня Станчева, директорът на 18 СОУ г-жа Величка Стойчева, директорът на ПГТЕ г-н Таньо Стойчев и др.

Проповед за преп. Йоан Рилски Чудотворец, за неговия живот и завет произнесе Щелян Димов от XII кл.

Семинарският храм беше изпълнен с богомолци, дошли да се поклонят на частица от мощите на Рилския светец, която се пази като свещена реликва тук. След службата в храма всички гости се отправиха с литийно шествие към обновеното общежитие. Там Негово Светейшество с тържествен водосвет освети обновената сграда и стаите за учениците от Семинарията. След освещаването на сградата Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан поздрави ректора за положените от него усилия като каза, че вече повече от 115 години Св. Йоан Рилски избира своите ректори, които да следват неговите стъпки и завет за благото на духовната школа и учениците.

От своя страна архимандрит Пахомий прочете тържествено слово, с което благодари за подкрепата на Министър-председателя г-н Бойко Борисов за отпуснатата субсидия от МС, а също и за благословението на Негово Светейшество и и подкрепата от Св. Синод, за да се ремонтира и обнови семинарското общежитие.

Поздравително слово по случай освещаването на сградата произнесе и Кметът на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова.

Празникът завърши с прием в Аулата на Семинарията и официален обяд.

За повече информация: sofia-seminaria.org

 

Снимки: Емил Добрев

 

 

Снимки

115- годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина115-годишнина
« предишна новинаследваща новина »