ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на катедралния храм „Успение Богородично” в гр. Пазарджик

19 август 2010 15:33, Пловдивска митрополия
Храм „Успение Богородично” в гр. Пазарджик

На 15 август Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай отслужи свeта Божествена литургия в катедралния храм „Успение Богородично” в гр. Пазарджик по повод храмовия празник. В празничното богослужение на митрополита съслужиха архимандрит Арсений - епархийски духовен надзорник, протойерей Добромир Костов - протосингел на Пловдивска митрополия, иконом Лука Марински - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и свещеници от града.

Преди началото на светата Литургия митрополит Николай извърши и чина на обновление. Множество богомолци бяха изпълнили храма и с трепет очакваха да се поклонят пред образа на Божията Майка и да получат архипастирско благословение от владиката.

След тържесвеното богослужение митрополитът поздрави присъстващите с храмовия им празник и припомни на християните преславното Успение на Пресвета Богородица.

Катедралния храм на гр. Пазарджик „Успение на Пресвета Богородица” – представлява трикорабна базилика с три престола: централен - посветен на Света Богородица, ляв – на свети Харалампий, десен - на свети Мина, и два пракалиса в чест на свети Архангел Михаил и свети Николай. Тя е масивна постройка, изградена от розов риолит. Иконостасът е едни от най-хубавите на Балканите, изработен от орехово дърво със забележителна ажурна дърворезба. След близо двадесет годишна реставрация и ремонт, храмът отново отвори врати за богомолци

Накрая Архиереят поздравявайки още веднъж множеството християни, дошли в храма да почетат празника на Божията Майка, преподаде и своя Архипастирски благослов и изказа искрена и сърдечна благодарност на всички, които са се потрудили за обновата на храма.

 

 

Снимки

Храм „Успение Богородично”, гр. ПазарджикАрхиерейско богослужениеАрхиерейско богослужение Архиерейско богослужениеАрхиерейско богослужение Архиерейско богослужение Архиерейско богослужение Архиерейско богослужение Архиерейско богослужение Многочисленият народ в храмаМногочисленият народ в храмаАрхиерейско богослужение
« предишна новинаследваща новина »