ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Под покрова на св. Йоан Рилски Чудотворец

21 октомври 2018 14:09, Софийска митрополия
Под покрова на св. Йоан Рилски Чудотворец

На 20 октомври, ден след като България тържествено отпразнува празника на всебългарския светец и закрилник - Рилският Чудотворец Йоан, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп освети нов храм, посветен на Рилския отшелник и се поклони на неговите св. мощи в Рилската св. обител.

Новият храм „Св. Йоан Рилски“ се на намира в самото начало на пътя за гр. Рила - Смочево, който е един от пътищата за Рилския манастир и по който път се смята, че е преминал Рилския отшелник преди да се засели високо в планината. Построен е по инициатива на Валери Джампалски- рилчанин, преживял различни изпитания в живота си и от благодарност към Бога и св. Йоан отдава своя земя за строежа на малката църква и сам финансира построяването й.

 

Параклисът е готова 14- тонна стоманобетонната конструкция с притвор, куполовиден покрив и камбанария. Подът му е изработен от естествен камък, а дървената дограма е с цветно стъкло. Кръстът и камбаната са изработени от масивен месинг и са подарък от производителя.

Целият параклис е изработен от най-добрите майстори от Солун - Наодомики, транспортиран е и поставен със съдействието на Ивайло Николов, представител на фирмата в България.

Храмът е поставен преди три месеца и веднага е започната зография от художника Костадин Васев от Благоевград. Мястото е облагородено като е поставена красива чешма, навес, пътеки, засадени са и дръвчета.

Еп. Поликарп, придружен от столични духовници и ик. Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, след като разгледа двата храма в гр- Рила и се запозна с настоящите им реконструкции и реставрация на иконописта им от 12 век, се отправи към новия храм, който се издига над селището.

 

Прекрасният октомврийски ден и почитта към св. Йоан бе събрал голямо множество местни християни. Радостно приветстван от всички, владиката благослови вярващия народ и даде начало на чинопоследованието, което отслужи с придружаващите го духовници. Той освети новия храм и се обърна с пастирско слово към многобройните присъстващи. " Радостно е, когато нашия народ показва своята любов към Бога, почита своите родни светци, тачи ги и изгражда молитвени храмове в тяхна чест. Те ни напомнят за техния благ пример- за вярата, надеждата и любовта. "- каза в словото си владиката. Той отправи благопожелания да пребъдваме под покрова на св. Йоан Рилски и да преобразяваме живота си следвайки духовния му пример.

След като благослови лично многобройните рилчани, събрали се в чест на освещаването, викарият се отправи към Рилската св. обител. Там той сърдечно приветства игумена еп. Евлоги и се поклони на мощите на Рилския Чудотворец.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHsmuaxzHq

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »