ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Успение на св. Йоан Рилски в параклиса до хижа "Кумата"

19 август 2010 18:05, Софийска митрополия
Параклисът "Св. Йоан Рилски" над хижа "Кумата"

В полите на Витоша, в близост до хижа "Кумата" се намира параклис, посветен на закрилника на българския род – св. Йоан Рилски Чудотворец. Той е наречен „високопланински”, тъй като е построен на 1745 м надморска височина и засега е единственият храм в България, въздигнат на толкова високо място.

Не се знае със сигурност кога точно е построен, но има памет, че е въздигнат на мястото, където са пренощували мощите на светеца, когато за последен път са пренесени от Търново в Рилския манастир през 1469 година. Знае се също, че параклисът съществува от много старо време и е обновен в края на 19 вeк.

По решение на Софийската св. митрополия от четири години насам грижата за този параклис е поел ик. Васил Иванов, който е предстоятел на боянския храм „Св. Пантелеймон”.

Редица трудности преодоляват досега отецът и негово семейство, което активно се включва в работата по поддръжката и благоустройството на параклиса. Дълго време се налага да разбиват с помощта на специална техника голямата морена (камък), свлякла се до олтара на параклиса; почистват редовно храсти и дървета около него така, че да може да се прави лития около параклиса по време на богослужение; събират средства, с които обзавеждат храма с месингови свещници, камбана, кандила и др., но за съжаление, преди две години крадци ги ограбват.

В чест на славното Успение на Рилския Чудотворец, което се отбелязва на 18 август, в параклиса бе отслужена празнична св. Литургия. Тя бе извършена от иконом Васил Иванов и свещеник Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм „Св. Параскева”. Въпреки делничния ден и планинското място, петдесетина софиянци бяха дошли да вземат молитвено участие в празничното богослужение. Множеството от тях бяха дошли с автомобили, за да могат да присъстват от самото начало на богослужбата, други пристигнаха пеша, за да изминат част от пътя, по който са преминали мощите на св. Йоан при пренасянето им от София в Рилския манастир.

В празничния ден духовници, деца и миряни приеха св. Причастие в този „високопланински” параклис и отправиха благодарности и молитви към онзи, който повече от десет века закриля българския народ.

В края на литургията, след пастирското слово на отец Васил Иванов и многолетствието за всички, които честват този празник, пред параклиса бе извършен водосвет. Всички се благословиха от св. кръст и бяха поръсени със светена вода за здраве и успех, после опитаха от вкусната храна, която сърцатите домакини бяха подготвили.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

На път към параклисаПо пътя за параклисаПо пътя за параклисаПараклисът "Св. Йоан Рилски" над хижа "Кумата"Параклисът "Св. Йоан Рилски" над хижа "Кумата"Параклисът "Св. Йоан Рилски" над хижа "Кумата"Параклисът "Св. Йоан Рилски" над хижа "Кумата"Ик. Васил ИвановВ параклисаИкона на св. Йоан Рилски за целуваниеПевцитеЧетене на апостолското четивоЧетене на св. ЕвангелиеВеликият входЧетене на Символа на вяратаСвещеник Йоан Чикалов"Со страхом Божиим..."Приемане на св. ПричастиеИк. Васил ИвановПразничният водосветПразничният водосвет"..за здраве и успех.."Параклисът "Св. Йоан Рилски" над хижа "Кумата"Хижа "Кумата"
« предишна новинаследваща новина »