ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи молебен за децата с увреждания и техните семейства

24 октомври 2018 15:57, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Митрополит Йоан отслужи молебен за децата с увреждания и техните семейства

На 24 октомври 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за болните деца с увреждания и за техните семейства в Катедрален храм "Успение Богородично". В богослужението взеха участие храмовото духовенство, с председател ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, както и ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник и ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник.

Молебенът, в който бе отправена молитва за децата с тежки заболявания, децата с увреждания и въобще немощните хора в различна възраст, както и хората, които се грижат за тях, се извършва по решение на Светия Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия, с което 24 октомври се определя за Ден на молитва за децата с увреждания – Решение на Св. Синод от заседанието му на 03.10.2018 г.

Днес отбелязваме чудотворната икона на Божията Майка "Всех скорбящих радост" – Икона Божией Матери «Всех скорбящих Радость» – Радост на всички скърбящи, чиито чудотворен образ в оригинал се пази в московския храм, посветен и именуван на чудотворната икона и предстояван от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев). С благословението на митрополт Йоан молитвеното последование бе изпълнено пред образа на Божията Майка "Геронтиса".

В словото си Архиереят припомни думите на свети евангелист Матей: "Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно" (Мат. 6:22-23), и заяви: „Следователно окото е прозореца ни към света да усетим Божието присъствие във всичкото Божие творение, което е около нас“. Той допълни, че това, което се случва, не е просто поради случващите се събития, а е поради оценката, която ние можем да дадем и от решението ни дали да участваме или да не участваме в него. Затова и когато един прозорец е чист, всичко вътре е светло, а когато е замъглен - светлината е приглушена или почти я няма.

Митрополит Йоан каза, че родителите носят велика отговорност за възпитанието на своите деца, но голяма част от тях не го осъзнават, защото живеят далеч от Църквата. А Църквата е тази, която може да даде утеха и подкрепа, и благодат. „Затова и този молебен е една действителна молитва за всички страдащи деца. Някои от тях не могат да го изразят словесно, други не могат да го изразят и физически с определени действия. Кръстът, който носят родителите е особено тежък. Те трябва да разберат, че трябва да го носят с търпение. Това е тяхната мисия в света - да се грижат за своите чеда. И това е огромна чест, че го правят и огромно достойнство. Дали ще бъде оценено от човеците, това няма особено значение, важното е как стои човек пред Бога. Затова пред нашите очи, пред очите на духовника, те са достойни напълно и тази молитва трябва да бъде произнасяна винаги“, допълни Архиереят.

Негово Високопреосвещенство благопожела Бог да помага на всички в трудностите и в носенето на кръста си.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Митрополит Йоан отслужи молебен за децата с увреждания и техните семействаМитрополит Йоан отслужи молебен за децата с увреждания и техните семействаМитрополит Йоан отслужи молебен за децата с увреждания и техните семействаМитрополит Йоан отслужи молебен за децата с увреждания и техните семействаМитрополит Йоан отслужи молебен за децата с увреждания и техните семействаМитрополит Йоан отслужи молебен за децата с увреждания и техните семейства
« предишна новинаследваща новина »