ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пловдивската митрополия подкрепи позицията на общинското ръководство на Пазарджик и прокурора Ст. Янев по повод провеждането на гей-парад

20 август 2010 11:43, Пловдивска митрополия
Пловдивска митрополия

С Ъ О Б Щ Е Н И Е от Пловдивска митрополия на Българската православна църква, по повод обществените дебати във връзка със становище на г-н Стефан Янев - прокурор от Окръжна прокуратура, Пазарджик

На своето заседание, проведено на 17. 08. 2010 г. по инициатива на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Епархийският съвет на Пловдивска епархия взе отношение по обществената дискусия, възникнала по повод становището на прокурор Стефан Янев от Окръжна прокуратура – Пазарджик. Становище, съставено от него във връзка със съдебни процедури срещу отказа на Община Пазарджик да разреши провеждането на гей-парад в града. Епархийският съвет приема с недоумение и тревога публичните критики и порицания, на които бяха подложени г-н Янев и общинското ръководство на Пазарджик заради заетата от тях позиция.

Епархийският съвет смята, че всяка позиция на мирянин и на светската власт, която изразява привързаност към традиционните християнски ценности и представлява форма на защита на общоприетия морал на българското общество, трябва да се ползва с енергичната подкрепа на Българската православна църква. В конкретния случай, чрез забраната за провеждане на едно безнравствено зрелище, провеждано пред очите на децата и представляващо публично предизвикателство срещу брака, семейството и устоите на държавата, кметът на град Пазарджик е постъпил като отговорен държавник и добър християнин. Прокурорът Стефан Янев, чрез заетата от него професионална позиция доказва, че когато бъдат разгледани през призмата на общоприетите ценности, правото и моралът могат да бъдат в единство и хармония. Което единство между право и морал е в основата на православното разбиране на правопорядък, почиващ на основите на вярата в Христа и изповядваните от православните християни ценности и норми на обществено приличие и ред.

Масираните критики, на които са подложени г-н Кмета на Пазарджик и прокурора Стефан Янев са несправедливи. Епархийският съвет смята, че Българската православна църква, в лицето на Пловдивска епархия, на която е поверена грижата за душеспасението на християните от Пазарджишка духовна околия, е длъжна да даде ясен знак на подкрепа за тяхната принципна, богоугодна и държавническа позиция.

Поради което по предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай,

Епархийският съвет реши:

1. Награждава кмета на град Пазарджик г-н Тодор Попов и прокурора от Окръжна прокуратура на Пазарджик г-н Стефан Янев с най-високото отличие на Пловдивска епархия – орден „Свети апостол Ерм”. Отличията им се дават за тяхното достойно поведение при отстояването на християнските ценности, защитата на православната нравственост и морал, на светостта на брака, семейството и държавността.

2. Предлага отличията да им бъдат връчени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на подходяща церемония в катедралния храм „Успение на Света Богородица” в Пазарджик на 6 септември 2010 г.

 

 

« предишна новинаследваща новина »