ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С тържествен концерт ще бъде отбелязана годишнината от основаването на Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“

26 октомври 2018 12:16, Българска Патриаршия
Афиш на предстоящия концерт

През настоящата година се изпълват 50 години от основаването и първата публична изява на прославения Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“. По повод на този забележителен юбилей изразяваме своята признателност и благодарност към старото и ново ръководството на състава, всички бивши и настоящи хористи за тяхната любов към църковното пеене и техните високопрофесионални, достойни певчески трудове.

По достойнство дейността на този хор беше оценена и в Деня на София – 17 септември 2018 г., когато на специална празнична сесия на Столичния общински съвет бяха връчени отличия на известни български творци, преподаватели и учени. За радост на всички нас Камерният ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ беше удостоен със званието „Почетен знак на Столична община“ по повод на 50-годишния му юбилей и като първи състав, представил на концертния подиум у нас и в чужбина старинните православни български песнопения. Изтъкват се стотиците концерти и активната звукозаписна дейност на състава, който е емблема на българското църковно хорово изкуство.

С Божията помощ, във връзка с тази годишнина на ансамбъла, се реализира нов юбилеен компактдиск, който по традиция включва както едногласни, така и многогласни православни песнопения. Записът е направен през месец май 2018 г. в църквата „Св. Архангел Михаил“ при „Бояна парк“ София с настоящия диригент на хора Кристиан Попов. Албумът, озаглавен „Сладкогласна лира“, излезе специално на 15 октомври – рожденият ден на Негово Светейшество Българския патриарх НЕОФИТ, който е един от съоснователите на състава, заедно със своя брат многозаслужилия дългогодишен диригент доцент Димитър Димитров.

Компактдискът се издава от „Български бестселър“ с щедрото спомоществователство на Пловдивската света митрополия. Той е поздрав към всички вярващи християни с молитва да имаме от Бога благоденствено и мирно житие, здраве, благополучие, земно щастие и небесно спасение!

Камерният ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, както подобава при такива чествания, ще изнесе ЮБИЛЕЕН ХОРОВ КОНЦЕРТ, организиран от Св. Синод на БПЦ – Българска патриаршия, Софийската филхармония и Столичната община с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит НЕОФИТ. Концертът ще се състои на 2 ноември (петък) 2018 г. от 19.00 ч. в столичната зала „България“ с водещ г-н Мариус Донкин.

Входът е с покани и билети.

Нека от сърце благопожелаем на този изряден български църковен хор нови благословени успехи за слава Божия!

 

ПРОГРАМА

 

1. „Тропар на преп. Йоан Кукузел“ – източен напев, глас 5 – музикална адаптация: Български патриарх Неофит

2. Из „Полиелей на българката“, глас 1 – преп. Йоан Кукузел

3. „Полиелей“, глас 2 – преп. Йоан Кукузел (1280-1360)

4. Из „Хвалите Господа с небес“, глас 5 – преп. Йоан Кукузел, солист: Никола Антонов

5. „Господи помилуй“, глас 6 – еленски напев

6. „Те-ри-рем“, глас 8 – преп. Йоан Кукузел

7. „Достойно есть“, глас 2 – любимо песнопение на йеродякон Игнатий (Васил Левски)

8. „Богородице Дево“ – източен напев, глас 5 и „Буди имя Господне“ – обработка: иконом Кирил Попов (р. 1955)

9. „Ангел вопияше“ – Петър Динев (1889-1980)

10. „Отче наш“ – Николай Кедров-баща (1871-1940)

11. „Ныне отпущаеши“ – М. Курбатов, солисти: Емил Даков и Евгений Димитров

12. „Хвалите имя Господне“, знаменен разпев – Павел Чесноков

13. „Разбойника благоразумнаго“ - Петър Динев, солист: Емил Даков

14. „Спаси, Боже, люди Твоя“ – Павел Чесноков (1877-1944), солист: Стефан Димитров

15. „Многолетствие“ – иконом Кирил Попов, солист: протодякон Иван Петков

 

 

 

Текст: иконом Кирил Попов

 

 

« предишна новинаследваща новина »