ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"

26 октомври 2018 15:33, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"

На 26 октомври 2018 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе отслужена Божествена света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". Празничното богослужение, посветено на свети великомъченик Димитър Солунски, бе отслужено от протосингела на Варненска и Великопреславска света митрополия ставрофорен иконом Димитър Стоев - председател на църковното настоятелство при храма.

В проповедта си ставрофорен иконом Димитър Стоев заяви, че всеки човек среща в живота си скърби и трудности, че го сполетяват болести и връхлитат злощастия. В общата църковна молитва ние разделяме един с друг нашите болки и скърби и ги поверяваме на Бога, на Неговата Пречиста Майка, на светите Божии угодници, сред които е и свети великомъченик Димитрий Солунски, просиял пред Бога в трудните времена на гонения срещу Църквата. Протосингелът припомни Христовите думи: "Защото, дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях" (Мат. 18-20), и допълни, че никакви житейски трудности няма да бъдат страшни за нас, вярвайки, че ако бъдем с Господа, и Той ще бъде с нас. Ние трябва да носим своя житейски кръст, уповавайки се на Божествения Кръстоносец - Господ и Спасител наш Иисус Христос, както и на нашите застъпници пред Него - Света Богородица и светиите.

Председателят на храма завърши словото си с молитва към солунския великомъченик: "Свети и славни великомъчениче Христов Димитрие, бърз помощник и застъпник на тези, които с вяра прибягват към тебе! Предстоейки с дръзновение пред престола на небесния Цар, измоли от Него прошка за нашите съгрешения, и да ни избави Той от всепогубващи язви, от земетресение, потоп, огън и меч, от вечното наказание. Изходатайствай от Царя на царете да ни сподоби с твоята твърдост във вярата и преуспяване в благочестието: изпроси за нас, които почитаме твоята честна памет, благодатна подкрепа за добри дела, та като вършим благоугодното на нашия Господ Иисус Христос, да се удостоим да наследим Царството Небесно, за вечна прослава на Отца и Сина и Светия Дух".

Отец Димитър поздрави всички именници и съучастващи в светлия празник. Богослужбата завърши с многолетствие.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"
« предишна новинаследваща новина »