ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Икона на св. Георги от Зографския манастир пристига в събота в София

31 октомври 2018 14:33, Софийска митрополия
Икона на св. Георги от Зографския манастир пристига в събота в София

На 3 ноември вечерта, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм „Св. Кирил и Методий“ в кв. „Красно село“ ще бъде тържествено посрещната икона на св. Георги Зографски. Иконата е изписана като точно копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“ – т. нар. Фануилска икона на св. Георги.

Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с красив релефен златен обков. Тя вече повече месец пребивава в Зографската св. обител.

В 17:00 ч, събота, тя ще бъде внесена с лития в църквата „Св. Кирил и Методий“, след което там ще започне празнична вечерня по атонски устав. Богослужението ще продължи до 23 ч., с певци на двата клироса, а към радостта на енорията ще се присъединят и столични свещеници.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит иконата на св. Георги ще остане в църквата „Св. Кирил и Методий“.

Храмовото духовенство се надява да бъде построен и параклис, посветен на раннохристиянския великомъченик и чудотворец св. Георги, където да се съхранява св. икона.

 

+++

Църковното предание свързва Фануилската икона на св. Георги със самото основаване на Зографската св. обител. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така Бог открива волята Си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на св. Богородица. Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до Лида, родното място на св. Георги. Местното предание разказва, че една нощ образът на светеца върху главната им икона се заличил и изчезнал, а на игумена Евстратий било открито, че иконата е била пренесена на Атон. Фануилската неръкотворна икона на св. Георги днес е една от най-големите светини на Света гора.

« предишна новинаследваща новина »