ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Упокои се в Господа свещеноиконом Благой Топузлиев

21 август 2010 10:34, Българска Патриаршия
Отец Благой Топузлиев

На 20 август 2010 г. в 7,30 ч. след тежко боледуване намери упокоение в Господа свещеноиконом БЛАГОЙ ВАСИЛЕВ ТОПУЗЛИЕВ, дългогодишен свещеник към българския катедрален храм „Св. Кирил и Методий” в Ню Йорк.

Роден е на 12 юни 1946 г. в Кърджали, Пловдивска епархия, в свещеническо семейство с пет деца. Негов по-голям брат е високопреосвещеният Видински митрополит Дометиан. Ръкоположен е за свещеник на 8.11.1969 г. от тогавашния Пловдивски митрополит Варлаам. Започва свещеническото си служение в храм "Св. Георги" в Кърджали още като студент в Духовната академия в София.

Под давление на тогавашната атеистична комунистическа власт е осъден по член 108 за антикомунистическа пропаганда и агитация и излежава пет години и половина в Старозагорския затвор. След като през 1976 г. излиза от затвора, служи като свещенослужител в пловдивските храмове "Св. Спас" и "Св. Неделя".

През март 1989 г. е екстрадиран със семейството си от страната. След година и половина в лагери за бежанци в Австрия, пристига в САЩ. От 2000 г. е свещеник при българската православна църковна община в Ню Йорк и служи в митрополитската катедрала "Св. Кирил и Методий".

Изряден свещеник, ерудиран богослов, грижовен пастир, вдъхновен проповедник и скромен и отзивчив човек, отец Благой Топузлиев ще остане в сърцата и умовете на всички, които приживе са се докоснали до личността му. Бог да го прости! Неизменната Божия милост да го съпътства в селенията на праведните!

Опелото и погребението ще бъдат извършени следващата седмица, след транспортирането на тялото в България.

 

 

Снимки

Отец Благой (първият от ляво) с братята си
« предишна новинаследваща новина »