ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на Народните будители в Стара Загора

01 ноември 2018 12:03, Старозагорска митрополия
Празникът на Народните будители в Стара Загора

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Заупокойна Божествена св. Литургия в храм „Св. Вмчк Теодор Тирон - Аязмото“, откъдето тръгна и единият лъч в празничното шествие за Деня на народните будители. След края на службата, владиката, областният управител Гергана Микова, заместник областният управител Петя Чакърова, заместник-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, свещеници и миряни се поклониха пред гроба на дядо Методий. Честванията продължиха пред паметника му, в началото на създадения от него парк „Аязмото“, където митрополит Киприан отслужи молебен за здраве и дълголетие, след който поздрави събралите се деца, ученици, будители и граждани.

„Имайки пред себе си примера на нашите родни будители, да молим Господа да ни укрепява в християнския живот. Ние трябва да се радваме и утешаваме, че не сме сами, но имаме на небесата, наши покровители и ходатаи, които виждат всички наши нужди и чуват всички наши молитви и въздишки. Именно примерът на будителите може да ни вдъхнови да водим истински християнски живот, да не изпадаме в нерадение за собственото си спасение, а да се подвизаваме, както се подвизавали и отстоявали вярата си нашите родни будители. Нека днес отново изпросим тяхното застъпничество пред Бога, та те със своите молитви да изпросят за нас Божията милост и благодат.“, завърши словото си той.

 

В празненствата участваха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общественият посредник Надежда Чакърова-Николова, началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова, директори на детски градини и училища и други.

Текст и снимки: Благовест Илиев

 

 

Снимки

Празникът на Народните будители в Стара Загора Празникът на Народните будители в Стара Загора Празникът на Народните будители в Стара Загора Празникът на Народните будители в Стара Загора Празникът на Народните будители в Стара Загора
« предишна новинаследваща новина »