ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий Хилендарски, будител български

01 ноември 2018 15:37, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Митрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий Хилендарски

На 1 ноември 2018 г. - Ден на народните будители, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, общественици, официални лица, военни, ученици, жители и гости на град Варна поднесоха венци и цветя пред паметника на свети Паисий Хилендарски, будител български, намиращ се в Алеята на Възраждането на Морската градина.

Първи ноември е определен за "празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България" с окръжно на Министерството на народното просвещение на 28 юли 1922 г. От 1945 г. празникът е отменен до 28 октомври 1992 г., когато е възобновен със Закона за допълнение на Кодекса на труда. Сред множеството българи, допринесли за развитието на България, са и варненските местни и епархийски народни будители: свети преподобномъченик Прокопий Варненски, свети мъченик Райко Шуменски, свети мъченик Йоан Омурташки, Варненски и Преславски митрополит Симеон и други.

След встъпителните слова Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи молебен в съслужение с протосингела на Варненска и Великопреславска света митрополия ставрофорен иконом Димитър Стоев. Молебенът бе песенно украсен от мъжкия хор при Катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов.

В словото си Архиереят поздрави всички ученици, учители, родители, хората на библиотечното дело, читалищните дейци, представителите на словото, представителите на изкуствата и всички труженици на духа. Той заяви: „Ние си даваме сметка през погледа на светата Църква, че въплъщението на Бог Слово и Неговата проповед в света промени коренно историята. Затова един голям учен щеше да каже, че християнството е религия на историци и че свещените книги на християните са исторически, а техните богослужения са пресъздаване и възпоменаване на отделните исторически моменти от земния живот на Господ Иисус Христос, от живота на светата Църква и от живота на светиите. Застанали пред паметника на преподобния Паисий Хилендарски, ние разбираме, че това, което той направи, не е само един проблясък към приноса на възраждането за подем, който да утвърди нашето национално самосъзнание, но и че "История славянобългарска" се явява една концепция, една програма, която почива на дълбоко християнска основа. Преподобният отец ни каза, че е добре да познаваме деянията на бащите си, че е добре да познаваме историята на другите племена и да познаваме нашия език, за да не бъдем осмивани и укорявани от другите племена“.

„В днешно време ние трябва да покажем на всеки един човек добрия пример, защото днес има много идоли, които са поставени на висок пиедестал - парите и всякакви средства за тяхното доставяне и осигуряване, човешкото тяло с абсолютната грижа за него във всякаква степен. Няма по-голям съвременен идол от човешкото тяло, което е поставено най-високо“, отбеляза Негово Високопреосвещенство. Той допълни, че този ден е ден на нашата памет, в който не само да погледнем към миналото и в който да гледаме напред към бъдещето, което още не е дошло, но най-вече поглед в нашето настояще - в този ден, в този миг, в този час, който няма да се повтори, но който ще гради онова, което има да дойде.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Митрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий ХилендарскиМитрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий ХилендарскиМитрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий ХилендарскиМитрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий ХилендарскиМитрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий ХилендарскиМитрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий ХилендарскиМитрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий Хилендарски
« предишна новинаследваща новина »