ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

141 години от освобождението на Тетевен и Ден на народните будители

01 ноември 2018 17:24, Ловчанска митрополия
141 години от освобождението на Тетевен и Ден на народните будители

1 ноември е датата, на която преди 141 г. Тетевен получава своята свобода след близо петвековно османско иго. Този ден, освен че е празник на красивия балкански град, съвпада с Деня на народните будители. За тържествата в града дойде Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, който отслужи панихида за загиналите за освобождението на града войни в двора на храм „Св. Всех Светих“. С владиката съслужиха отец Борис Борисов, Архиерейски наместник на Тетевенска духовна околия и отец Павел Лалев, игумен на наскоро обновения изцяло Тетевенски манастир „Св. прор. Илия“. Сред присъстващите на богослужението бяха кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, Областният управител г-н Георги Терзийски, зам.-кметът на Община Ловеч г-н Венцислав Христов, както и гости от побратимени градове от Сърбия и Македония.

След богослужението на централния градски площад бе издигнато знамето на града, след което официалните лица произнесоха приветствени слова към жителите и гостите на град Тетевен. В словото си митрополит Гавриил поздрави присъстващите за празника на града и за Деня на народните будители. Владиката изтъкна, че в борбата си за освобождение тетевенският край е дал много жертви, което доказва голямата нравствена сила и саможертвения дух на неговите жители, които въпреки трудностите на времето са запазили тези качества и днес. Тетевен е бил известен със своя православен църковен дух и много герои и борци за свобода на България – Тетевен дава 11 Ботеви четници, четирима в четата на Панайот Хитов и 48 опълченци. Важното е, че много от жителите на града и околностите и до днес са запазили православния Христов дух. Владиката изтъкна, че герои има и в наше време – например да откаже предложен подкуп и в името на Божията правда е готов да се подложи на най-различни лишения. Архиереят също отбеляза, че тази година е завършен един много голям всеобхватен ремонт на манастир „Св. прор. Илия“, който датира от XIII век. Тази света обител е оказала огромно духовно влияние върху жителите на града и околността и е спомогнала те да запазят своята вяра и национална идентичност. Владиката благодари на българското правителство, тъй като парите са по европейски проект, на свещениците в града, които са имали грижа за контрола на ремонтите и на общината, която всячески е съдействала за осъществяването на ремонтните дейности. Митрополит Гавриил пожела на този природно много красив град Господ да го съхрани, да му дарува материално и духовно благоденствие.

Последва тържествената сесия на Общинския съвет и юбилеен концерт.

 

 

Снимки

141 години от освобождението на Тетевен и Ден на народните будители141 години от освобождението на Тетевен и Ден на народните будители141 години от освобождението на Тетевен и Ден на народните будители141 години от освобождението на Тетевен и Ден на народните будители141 години от освобождението на Тетевен и Ден на народните будители141 години от освобождението на Тетевен и Ден на народните будители141 години от освобождението на Тетевен и Ден на народните будители
« предишна новинаследваща новина »