ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на св. Симеон Самоковски - празник на гр. Самоков

22 август 2010 14:23, Софийска митрополия
Празничен водосвет в гр. Самоков

На 21 август Българската православна църква чества паметта на св. Симеон Самоковски - Самоковски митрополит от есента на 1734 г., просиял с мъченически подвиг. Този ден се отбелязва с особена тържественост от жителите на гр. Самоков, които са го определили като празник на града. От ранни зори кметът на града г-н Ангел Николов и много самоковци бяха изпълнили Бельовата църква "Рождество Богородично” (това е най-старият храм в града, от VІ-VІІ в.) и очакваха празничното богослужение.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим св. Литургия бе отслужена от високопреподобния архимандрит Григорий, протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение с него в богослужбата взеха участие иконом Петър Стоименов, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и председател на храм "Рождество Богородично", протойерей Александър Величков, предстоятел на столичния храм „Св. Кирил и Методий”, и свещеници от духовната околия.

Празнично слово за подвига на св. Симеон Самоковски произнесе отец-протосингелът, който припомни подвига на свещеномъченика и сподели, че все още има оскъдни сведения за делото и живота му. Архимандрит Григорий поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим самоковските жители с техния празник и им благопожела здраве, дългоденствие и винаги да помнят светеца, който закриля техния град. Протосингелът сърдечно благодари на кмета на Самоков г-н Ангел Николов и на цялото общинско ръководство за грижата и отзивчивостта, която проявяват към нуждите на св. Църква.

След св. Литургия в двора на църквата бе отслужен водосвет и осветено подготвеното по традиция ястие, което се раздава за благословение на всички присъстващи.

Вечерта с тържествен водосвет на градския площад започна официалната програма - изнасяне на знамето на града, изслушване на Националния химн, слово на кмета на града, награждаване на изявени през годината жители и празничен концерт. Водосветът за празника на Самоков бе отслужен от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод на БПЦ, и архимандрит Григорий. Епископ Наум поздрави от името на Негово Светейшество самоковци с техния празник и им преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх.

Справка:

Свещеномъченик Симеон Самоковски е със светско име Симеон Попович. Няма данни за рождената му дата, нито за родното му място, но е известно, че е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско и че става Самоковски митрополит през есента на 1734 година. Като такъв е арестуван от турците през 1737 г., окован и хвърлен в тъмница, измъчван и мъченически загинал на 21 август същата година. Тялото на митрополит Симеон Самоковски било погребано в притвора на Бельовата църква, вляво зад вратата, където през 1994 г. при археологически разкопки археологът Веселин Хаджиангелов открива гробната яма с част от мощите на великия мъченик и част от св. Евангелие, митрополитския жезъл и златоткана митрополитска одежда. Няколко години по-късно мощите на светеца почиват на видно място в Бельовата църква, а денят на неговата смърт - 21 август - е обявен за празник на гр. Самоков.

Текст: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архимандрит ГригорийПразник на гр. Самоков  ПриношенияПразник на гр. Самоков  Празничен водосвет в гр. СамоковПразник на гр. Самоков
« предишна новинаследваща новина »