ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Православният летен лагер на учениците от столичния старинен храм „Св. Петка”

23 август 2010 00:59, Софийска митрополия
Готови с притчите

За трети пореден път от 2 до 12 август т. г. се проведе църковно-православен лагер за учениците от неделното училище при Младежкия православен център при старинния митрополитски храм „Св. Петка”. Благодарение на дейната инициатива и организация на протойерей Николай Николов, председател на МПЦ “Света Петка”, и с благословението на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, лагерът тази година, както и предишните две, се проведе на о. Тасос, Гърция, по любезната покана на митрополита на Филипи и Тасос - Прокопиос.

За това как са преминали лагерните дни, разказва ученичка от неделното училище.

Бяхме седемнадесет деца с две ръководителки. Познавахме се от неделното училище, провеждано в МПЦ „Св. Петка” през годината, но се опознахме още по-добре по време на дългия, но неусетен и приятен за нас път до о. Тасос. Зажаднели за море след дългата зима, още привечер в деня на пристигането ни успяхме да се потопим в неговите хладки води. Ежедневната ни програма бе организирана по часове така, че никак да нямаме време да скучаем: ставаме, следва петнадесетминутна физзарядка, след което време за личен тоалет; казваме утринна молитва, закусваме, няколко часа на плажа в игри и плуване, тоалет, сервиране на смени, обядваме; имаме и следобедна почивка, която всеки прекарва по свой, но тих начин; след нея – занимания – вероучение и църковно пение; после отново сме свободни, но сега може да сме и по-шумни, така че играем навън и се разхождаме; вечеряме в девет часа, казваме си вечерните молитви и заспиваме, или си четем.

По време на един от часовете по вероучение ни беше зададена задача за следващия ден. Разделихме се на отбори. Всеки отбор си имаше и капитан. Трябваше да подготвим и изиграем притчи, чиито наименования бяха изтеглени от капитаните. Случи се, че аз бях капитан на моя отбор. Трябваше да подготвим притчата за „Разумните и неразумните девици”, а разполагахме само с четирима човека включително с мен. Хрумна ми как би могло да стане и им го предложих. Беше много забавно, докато репетирахме скришом от другите, за да бъде изненада.

Когато дойде моментът на представленията, с цел да се костюмираме, започнахме да се увиваме в чаршафи, шалове, дълги поли и да си правим прически като от библейските времена. Беше изключително интересно и забавно да се гледаме един друг, изпълнявайки тези произведения на театралното изкуство, изпълнени чрез нашите драматични способности. Всеки от разказвачите (какъвто в случая бях и аз) подчерта и поуките към своята притча. Притесних се, че моят отбор не се е представил много добре, но по-късно учителката ми каза, че и всички останали отбори били разтревожени за същото, а тя, напротив, била очарована и дори не очаквала „такова съвършенство” от нас и бе готова да заплаче! Това много ме удовлетвори и зарадва. Пък и след това всички получихме награди.

Сутринта в неделя, както и преди това в петък вечер, отидохме в местния храм „Св. Николай”. Служеше се на гръцки, но ние се ориентирахме по околните за "Символа на вярата" и по познатите мелодии на песнопенията като на „Отче наш” и др. Така че времето там, както и като цяло лагерът, минаваше неусетно.

В понеделник, 9 август, имахме организирано пътуване за през деня и обядвахме по път. Първо посетихме манастира „Успение на Пресвета Богородица”, над с. Мариес. Там в храма има аязмо и чудотворна икона. Игуменът бе много гостоприемен. Разказа ни за манастира и ни почерпи с вкусен локум. В манастира имаше много животни, главно котенца, които се умилкваха из двора и също ни радваха. След това отидохме в манастира „Св. архангел Михаил”. Той се намира върху скали, а долу отвесно под него е морето, така че е много красиво. Винаги е пълно с поклонници, защото там се съхранява едно оръдие на страданието – един от четирите гвоздея, с които нашият Господ е бил прикован към Кръста, и чудотворна икона на св. архангел Михаил. Поклонихме се на светите реликви и постояхме малко. Там също имаше локум за благословение. Следващата ни спирка бе сенчесто място под дървета с параклис, като от стара добра приказка, с каменна чешма и маса, където и обядвахме. После отидохме да плуваме на едно място, което съвсем неслучайно наричат „Райски плаж”. Всичко е слънце, мек пясък и морска прояснена вода с леки вълни. Преди това имахме и възможност да минем през сувенирни магазинчета за подаръци.

През вечер се провеждаха и викторини. Бяхме два отбора - по всеобщо желание – момичета и момчета. Въпросите бяха както по вероучение, така и по общообразователните предмети като история, биология, физика. С всяка викторина научавахме и по нещо ново. За награди имаше златни и сребърни "медали", които бяха изключително вкусни.

В деня преди да потеглим за България, отново имахме малко пътуване из Тасос по наше желание - няколко часа отморителна следобедна разходка.

Последната вечер, както му е редът, имахме вечер на талантите, в която всеки можеше да се изяви по желание. Разказвахме си истории, смяхме се и пяхме. Интерес предизвика творческият плакат, подготвен от едно от момичетата с остроумие и старание (запазен е в неделното училище).

Прекарахме десет чудесни дни! Беше ни мъчно да се разделим както помежду си, така и с режима, и с обстановката, на които така добре привикнахме, възприехме и усвоихме с радост!

Затова от името на всички лагерници горещо благодарим на викария на Софийска митрополия епископ Йоан, на всички организатори и от тях най-сърдечно - на нашия духовен отец и наставник Николай Николов! А на небесните ни майки Пресвета Дева Мария и преподобна Петка викаме със силен глас: Майко Божия, спаси нас; преподобна Петко, моли Бога за нас!

Текст: Мелина Христова

 

 

Снимки

Гледка от ферибота към КавалаНа ферибота на път за ТасосНа ферибота на път за ТасосПред нас е ТасосВ манастира „Успение на Пресвета Богородица” В манастира „Успение на Пресвета Богородица”В манастира „Св. архангел Михаил”В манастира „Св. архангел Михаил”В манастира „Св. архангел Михаил”Гледка от манастира „Св. архангел Михаил”Гледка от манастира „Св. архангел Михаил”Под сенчестото дърво на обядПод сенчестото дърво на обядПод сенчестото дърво на обяд„Райският плаж"С една цел: да се представим успешно! ;-)Първият представил се отборВторият представил се отборТретият представил се отборНа обиколка из ТасосНа обиколка из ТасосРъководителките с икономките на лагераВечер на талантите - песента на момичетатаВечер на талантите - част от отбора на момчетата
« предишна новинаследваща новина »