ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушница

03 ноември 2018 19:13, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Заупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушница

На 3 ноември 2018 г. - Архангелова задушница - Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави заупокойна света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с Архиерея съслужи храмовото братство, с председател ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия.

В съботата преди Архангеловден в Българската православна църква е прието да се прави помен за починалите ни близки, роднини и познати както на задушниците преди Месопустна неделя и преди Петдесетница. Тази събота се пада в един от първите седем дни на месец ноември.

Заупокойната света Литургия се отличава с включените прошения, в които молим Бог, Който е Бог на духовете и на всяка плът, Който е победил смъртта и е сразил дявола да упокои душите на Своите раби - блаженопочиналите Български патриарси Кирил и Максим, блаженопочиналите и приснопаметни Български екзарси Антим, Йосиф и Стефан, блаженопочиналите Варненски и Великопреславски архиереи Симеон, Йосиф и Кирил и всички отвека починали архиереи, йереи, дякони, монаси и православни християни.

След светата Литургия митрополит Йоан отслужи панихида за всички загинали български воини пред "Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.", намиращ се до Митрополитската алея на Централни гробища. Заупокойната молитва бе песенно украсена от мъжкия хор при митрополитската катедрала с диригент Валентин Кубратов. На панихидата присъстваха представители на общинската и местната власт, официални лица, офицери и множество християни. Пред паметника се извърши военен ритуал с поднасяне на венци и цветя под музикалния съпровод на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Негово Високопреосвещенство заяви, че на днешния ден, когато светата Църква прави всеобщо възпоменание на всички свои починали чеда, не забравя никога своите скъпи войни и вождове, паднали на бойното поле за вярата и освобождението, и просперитета на родината ни. Архиереят каза, че тяхната смърт остава в живата памет на светата Църква.

Митрополит Йоан отслужи панихида и за приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополити. Негово Високопреосвещенство припомни думите на свети апостол Павел: "Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им" (Евр. 13:7). Той обърна внимание, че тази година е емблематична, защото е свързана с навършването на 5 години от упокоението на митрополит Кирил и 30 години от упокоението на митрополит Йосиф.

Малко по-късно в Катедралния храм бе отслужена обща панихида от храмовото духовенство.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Заупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушницаЗаупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушница
« предишна новинаследваща новина »