ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Иконата на св. Георги – „Фануилска“, бе посрещната в София

03 ноември 2018 22:49, Софийска митрополия
Иконата на св. Георги – „Фануилска“, бе посрещната в София

На 3 ноември, в деня когато се отбелязва есенния празник на св. Георги, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София, кв. Красно село, тържествено бе посрещната иконата на св. великомъченик Георги Победоносец, наречена Фануилска.

Иконата пристигна в храма от Зографския манастир на Света Гора – Атон и ще остане завинаги в столичния храм, за да бъде светецът помощник, благословение и духовна радост на вярващите.

Иконата е дарена на храма от благочестив християнин. Иконата е изписана като точно копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“ – т. нар. Фануилска икона на св. Георги.

Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с красив релефен златен обков. Тя вече повече месец пребивава в Зографската св. обител.

Пред храма светинята бе посрещната от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който оглави и тържествено светогорско бдение в чест на св. Георги.

В тържествената вечерна служба участие взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, иконом Стефан Стайков, свещеник Сава Кукудев, йеродякон Вартоломей, както много свещеници от София, които взеха молитвено участие в тържеството.

Клиросното пение бе разделено на два клира, според светогорската традиция, като десният клир бе ръководен от г-н Андрей Касабов, а левият, от йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир.

По време на вечерното богослужение бе отслужено и последованието на петохлебието.

Множество православни християни минаха пред образа на св. Георги, за да получат благословение, радост и духовни сили.

Бдението продължи с последованието на утринната, като светата Литургия ще бъде отслужена тържествено на 4 ноември от 09:00 ч.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHsmsUY9rZ

 

 

« предишна новинаследваща новина »