ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"

05 ноември 2018 11:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"

На 4 ноември 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави неделната света Литургия в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на храма, протойерей Ивалин Славов и свещеник Марин Тодоров.

Отец Ивалин произнесе проповед, посветена на евангелското четиво за богаташа и бедния Лазар (Лк 16:19-31). Той каза, че този текст повдига въпроса за правилното и неправилно използване на материалните блага. „Ако ние човеците считаме себе си за странници на тая земя, а за наше отечество и вечен дом Царството небесно, тогава ще имаме правилно отношение към материалните блага, като нещо скоропреходно, които блага са ни дадени за удовлетворяване на нуждите ни, за благотворителност, а не за прищевки и разкош. Ако пък смятаме богатството, славата и разкоша на този свят за нещо велико, те ще послужат за погибел на душите ни“, отбеляза отецът и допълни, че за бедния Лазар всичко е ясно. Макар че мизерувал и боледувал, той понясал с търпение нищетата си, не завиждал на богаташа за благосъстоянието му и явно е имал крепка вяра в Бога, защото без нея той нямаше да има това смирение, търпение и благодушие. Затова и след като умрял, бил въдворен в лоното Авраамово. Но нито богатството само по себе си погубило богаташа, нито беднотията спасила Лазар. Причината за гибелта на богаташа не била в богатството, а в неговото самолюбие и привързаност към благата. А Лазар знаел, че всеки - богат и беден, си тръгвал от земята както е дошъл. Отец Ивалин насочи вниманието в това, че човек може да е много беден, а да носи в себе си същото сърце и душа, каквито е носил пируващият бляскаво всеки ден богаташ.

В края на богослужбата Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан произнесе слово и заяви, че тези два образа, които представя дееписателят пред нашия духовен взор, могат винаги да се случат в нашия живот и в нашето общество. Архиереят каза, че не е важно какво има човек, а какво отношение има към Христос, какво разбиране има към Него, приема ли Го в сърцето си, има ли място в сърцето му за Христос. Митрополит Йоан благопожела повече да гледаме в себе си, да виждаме своите немощи, грехове и недостатъци, по-малко да гледаме чуждите грехове и да намерим място за Христос в нашата душа.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"
« предишна новинаследваща новина »