ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговор

07 ноември 2018 14:19, Българска Патриаршия
Богословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговор

Академичната богословска общност у нас отбеляза 70-годишнина от убийството и 130-та годишнина от рождението на Неврокопския митрополит Борис. В 11 часа в параклиса на Богословския факултет "Св. Климент Охридски" бе отслужена панихида за митрополит Борис от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение със свещеници и дякони. В края на последованието митрополит Серафим обърна специално внимание на това защо се отслужва панихидата, както и на определени молитвени текстове, които се споменават в нея.

На панихидата молитвено участие взеха проф. Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет, професори, доценти, доктори, студенти и магистри от факултета.

След това в 8-ма аудитория на Богословския факултет се състоя среща-разговор в памет на митрополит Борис. Излъчени бяха видеа за живота на проснопаметния архиерей, както и свидетелски разкази на хора, които си спомнят за убийството на дядо Борис от 1948 г. Срещата продължи с разговор, в който бяха обсъдени живота и делото на митрополит Борис, както и процедурата по канонизация на архиерея, която стартира през 2016 г.

Митрополит Серафим заяви, че голяма част от документите свързани с живота на митрополит Борис е събрана и в момента се проучва от комисията от Св. Синод, като в скоро време ще бъде даден и доклад за предстоящата канонизация на дядо Борис.

В срещата обърнато бе и особено внимание на това, че Богословският факултет е пряко свързан с митрополит Борис, който през 1930 г. отслужва първата св. литургия в академичния новоосветен параклис. Тази инициатива бе и първата, която открито постави въпроса на обсъждане за предстоящата канонизация на Неврокопския митрополит.

На 8 ноември се изпълват 70 г. от убийството и 130 г. от рождението на приснопаметния Неврокопски митрополит Борис, убит от ръката на низвергнатия свещеник Илия Стаменов през 1948 г.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Богословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговорБогословският факултет отбеляза годишнината на Неврокопския митрополит Борис с панихида и среща-разговор
« предишна новинаследваща новина »