ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отбелязване на 133-та годишнина от битката при Сливница във Варна

07 ноември 2018 21:33, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Отбелязване на 133-та годишнина от битката при Сливница

На 7 ноември 2018 г. пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война (1885 г.) бе отслужена заупокойна молитва и с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя по повод 133-та годишнина от победата при Сливница. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, отслужи заупокойна молитва за всички православни воини, загинали за вярата и освобождението на Отечеството. Молитвата бе песенно украсена от мъжкия хор при Катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов.

През 2018 г. Българската армия отбелязва 140 години от своето създаване. Със заповед номер едно от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската земска войска. Нейно ядро е българското опълчение от Руско-турската освободителна война. Военната служба става задължителна и този принцип заляга малко по-късно в Търновската конституция. В края на 1879 г. Българската земска войска е преименувана на Българска войска. Първата голяма задача, която тя получава е да се включи в защита на Съединението през септември 1885 година, довеждайки до успешен край първата стъпка към национално обединение след неизгодните клаузи на Берлинския договор. Следващата задача е поставена два месеца по-късно в Сръбско-българската война, в която победата при Сливница е решаваща за защитата на София.

С военен ритуал и факелна стража пред паметника бяха поднесени венци и цветя. След това курсанти на представителния блок на Нациоанлния военен университет "Васил Левски" - Велико Търново, изпълниха строеви хватки и движения. В униформите на курсантите са вплетени елементи от юнкерската и подофицерска униформа от периода на войните за национално освобождение и обединение.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Отбелязване на 133-та годишнина от битката при СливницаОтбелязване на 133-та годишнина от битката при СливницаОтбелязване на 133-та годишнина от битката при СливницаОтбелязване на 133-та годишнина от битката при СливницаОтбелязване на 133-та годишнина от битката при Сливница
« предишна новинаследваща новина »