ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изпълват се 30 години от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Йосиф

08 ноември 2018 14:44, Българска Патриаршия
 Варненския и Великопреславски митрополит Йосиф

На 8 ноември се изпълват 30 години от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Йосиф.

Той е роден в китния подбалкански град Севлиево през 1898 г. Иван Лазаров (светското име на митрополит Йосиф) израства в благочестиво християнско семейство. Жаждата му за придобиване на знание го отвежда в Софийската духовна семинария, която завършва през 1921 година. Междувременно приема монашество в Рилската света обител. При откриването на Софийския богословски факултет продължава образуванието си в него, за да отиде и се върне след това от Черновиц (Австрия) с научните звания лисансие и доктор на богословието. Известно време специализира във Виена и Париж.

Оценявайки богословската му подготовка, Св. Синод го назначава за преподавател в свещеническото училище в Черепиш (1927 г.), а след това в Софийската духовна семинария (1928-1930 г.). От 1931 г. е протосингел на Неврокопската митрополия и е въведен в архимандритско достойнство. Като протосингел на Софийска митрополия от 1932 г. той последователно е командирован в Рим, Берлин, Брюксел и Париж със задача да проучи социалната дейност на църкви и религиозни общности в Западна Европа.

На 5 юли 1936 г. е възведен в епископско достойнство с титлата Знеполски и става пръв помощник (викарий) на столичния митрополит. Освен това той е председател на епархийския духовен съд, на Софийския клон на съюза "Обществена подкрепа", председател на Църквата във Висшия съвет за обществено подпомагане, член на Върховното управление на Съюза за закрила на децата.

Тази дейност му помага да придобие неоценим опит, който да му е полезен след избирането му за Варненски и Преславски митрополит на 26 декември 1937 г. Защото митрополит Йосиф поема управлението на една епархия с традиции и обширна мисионерска и благотворителна дейност, организирана от приснопаметния Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840-1937). На първо време трябвало да се обхване и продължи тази дейност. Използвайки придобития опит, митрополит Йосиф укрепва и разширява просветната и социална дейност, като сформира нови православни дружества. От 10-12 братства, които той намира при приемането на архипастирското си служение, през първата 1938 г. вече наброяват 27 за цялата епархия. С най - голяма численост се открояват братствата при Катедралния храм "Св. Успение Богородично" - 300, "Св. Петка" и "Св. Николай" - съответно 450 и 320, "Св. Три Светители" гр. Шумен - 365 и други.

Успоредно със съществуващите се откриват и много църковни трапезарии към съответните храмове. През 1938 г. в епархията са функционирали пълноценно 13 градски и 48 селски детски трапезарии с общ брой на децата 1466. Броят им значително нараства през 1939/40 г., когато достига 72 трапезарии с 2246 деца. Тези трапезарии са функционирали при всички енорийски църкви във Варна и градовете Шумен, Търговище, Провадия, Нови Пазар, Белослав и с. Изгрев. В края на 1940 г. се откриват и нови в селата: Васил Друмево, Кюлевча, Вардун, Върбица, Смядово, Падина, Дибич, Брестак, Казашка река и други.

Освен тези безплатни детски църковни трапезарии през 1939-1940 г. в епархията са действували и неделни трапезарии за възрастни, както и една всекидневна безплатна трапезария при храма "Св. Богородица" (старата) в гр. Варна. През тези години такива трапезарии са били 12 с 282 посетители. За издръжката на трапезариите са отпускани помощи от църковните настоятелства в Епархията в размер на 80 000 лв. Останалите разходи са били покривани от доброволни частни дарения и помощи на братствените дейци.

С поемането на епархията митрополит Йосиф наредил да се картотекират социално слабите семейства и християни от епархията, които са били подпомагани с лекарства, парична и материална помощ. През периода 1939-1940 г. на отчет са се водили 1043 семейства с общ брой 4490 члена.

Митрополит Йосиф построил манастирски сгради и храмове, които украсява с изящни дърворезбени иконостаси и изискана живопис. Именно по негово нареждане е бил здраво препокрит и извисен красивия катедралния храм на града, гордост не само за варненци, но и за всеки българин.

Особени отечески грижи проявявал митрополит Йосиф за попълването и укрепването на клира в епархията, за подобряване на издръжката му. В тази своя длъжност той се застъпва за свещениците, осъдени от така наречения "народен съд". Благодарение на навременните му писма до Светия Синод и до прокурорите при Варненския, Шуменския и Добричкия областен съд някои от тях са помилвани.

Като член на Св. Синод митрополит Йосиф е пръв председател на новоучредения Върховен църковен съвет, председател на богословската комисия и на комисията при Светия Синод по изготвяне на нов превод на Св. Библия. По същото време достойно е представлявал Българската църква в странство, особено на Ламбетската конференция през 1958 г. в Англия.

Богатата му езикова подготовка му дава възможност да ползува обширна литература в книжовните си прояви. На бял свят излизат "Уроци по обществен морал", "Вероучителни беседи за малки деца", преводния труд "Библейски събития" от Вернер Келер, много студии, есета и статии в "Църковен вестник" и "Духовна култура". Венец на богословско-философската му задълбоченост е творбата му "Молитвени размишления за Бога и човека". И сега тя се явява като настолна книга на мнозина духовници при проповедническата им и пастирска дейност.

Митрополит Йосиф почива на 8 ноември 1988 година, навършил 90 години.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

 

Снимки

 Варненския и Великопреславски митрополит Йосиф
« предишна новинаследваща новина »