ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат бр. 15 на "Църковен вестник"

24 август 2010 12:40, Българска Патриаршия
Брой 15/2010 на "Църковен вестник"

Излезе от печат брой 15 на "Църковен вестник". През изтеклия период на летните отпуски събитията в живота на нашата Църква не само не замряха, но станаха изява на единството в съборната Православна църква, както и на всенародно поклонение пред чудото на светостта. Тези значими събития за Българската православна църква, които несъмнено трябва да останат в историческата й хроника, определиха и съдържанието на настоящия брой.

За двойната радост в Пловдивска епархия - пристигането на чудотворната Божигробска икона „Пресвета Богородица на отците (агиотафити)”, пред която хиляди се стекоха за поклонение, и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей, е материалът, публикуван на стр. 4.

Братската среща на двамата патриарси - Български Максим и Вселенски Вартоломей, е отразена на стр. 1-3.

Повече за произхода и историята на Божигробската икона и за служението на монашеското братство при Божи Гроб можете да научите от разговора на Анулa Христoвa с агиотафита Дамаскин, архиепископ на Йопия, който придружаваше чудотворната икона при пристигането й в нашата страна - стр. 5.

Повод за съборно архиерейско богослужение стана и празненството за 60-годишнината на Ловчанския митрополит Гавриил, който за ревностно служение бе отличен с ордена на БПЦ „Св. Климент Охридски”, І степен - стр. 1-3.

За своя духовен път и църковното си служение митрополит Гавриил разказва в интервюто на Светломира Анастасова, което е озаглавено „Да славим Бога с думи и дела” - стр. 6.

Нямаше как да подминем и откритите в гр. Созопол при археологически разкопки мощи на св. Йоан Кръстител – събитие, което получи голям отзвук както в нашата страна, така и в чужбина - стр. 7.

Дни след като отбелязахме блаженото Успение на Рилския светец, в рубриката „Чудото на светостта” сме подбрали едно чудо, извършено от св. Йоан Рилски и описано от Климент Рилец. Приложили сме и кратко обяснение на понятието „успение” – стр. 7.

Пак във връзка с всебългарския светец бе и инициативата за възстановяването на една стародавна традиция - поклонение пеша до мощите на св. Йоан Рилски по пътя на възвръщането им от Търново в Рилския манастир. На това поклонение на човешкия дух пред светостта е посветен материалът „Рила – планината на Рилския чудотворец” на стр. 8.

За смисъла и значението на корбана в живота на вярващите е посветена статията на свещ. Христо Батинков, която публикуваме на стр. 7.

В броя сме подбрали и информация за ръкоположения, пострижения и освещаване на нови храмове, каквито за радост не липсваха и през този период – стр. 2-3.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 70 ст.

Цена за годишен абонамент - 25 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или на банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Александра Карамихалева, редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »