ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Божествена света Литургия и храмов празник на Архангеловден

08 ноември 2018 17:50, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Божествена света Литургия и храмов празник на Архангеловден

На 8 ноември 2018 г. варненският храм "Свети Архангел Михаил" посрещна храмовия си празник. Множество християни съучастваха в богослужението, предстоявано от протойерей Михаил Манев. В съслужение с него бяха протойерей Георги Фотакиев и свещеник Стойко Стойков. Службата бе песенно украсена с източноцърковни песнопения от сборна група с диригент Мартин Димитров.

След прочитане на евангелския текст отец Михаил произнесе проповед, в която прозвучаха думите на свети апостол Павел: "Ако Бог е за нас, кой ще е против нас?" (Рим. 8:31). Отецът подбуди всички да се замислят за пътя и избора, който ще направят след края на службата и за отношението, което ще имат към своя ближен. Дали с любов, разбиране и търпение ще му помогнат да се усъвършенства и развива или с гордост ще му покажат колко повече знаят от него. Протойерей Михаил преподаде благословението и благопожеланието на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан към всички именници и към всички съучастващи в празника.

В края на светата Литургия иконом Василий Шаган, председател на църковното настоятелство при храма-домакин, произнесе слово, в което поздрави протойерей Михаил за именния му ден и с благопожелание за дойстойно служение, носейки името на свети Архангел Михаил, му подари богослужебни одежди.

Веднага след това отец Василий отслужи заупокойна молитва при гроба на протойерей Константин Дъновски, който е бил първият свещеник и учител в този храм и в килийното училище към него. Отецът отбеляза, че днес се навършват 30 години от упокоението на Варненския и Преславски митрополит Йосиф, който е починал на 8 ноември 1988 г. и за когото по традиция на този ден се отслужва заупокойна молитва при гроба на протойерей Константин, намиращ се в двора на храма. В молитвата бяха поменати и архиереите Симеон и Кирил, всички свещеници, служили в храма, както и всички варненски възрожденци. Иконом Василий сподели, че през 2017 година Община Варна е поставила паметна плоча с имената на всички тези възрожденци, които споменаваме винаги на Деня на народните будители. Той допълни, че е хубаво да имаме тази памет, която е като родовата памет, подклаждаща по-голямо самочувствие във вярата, което да ни кара да напредваме и да подражаваме на тяхното дело.

Председателят на храма отслужи водосвет за здраве и благослови благодарствения дар, посветен на празничния ден. Той се обрна към множеството присъстващи с думите: „Още веднъж, братя и сестри, ви поздравяваме с прекрасния празник, който днес празнуваме, с препоръка празниците да ги празнуваме с надежда, че във всичките ни житейски трудности има Бог, Който ни милва като най-любещия баща, така както никой друг не ни е милвал. Затова и се молим към Него като казваме: "Господи помилуй!". А като имаме светите Ангели и цялото Небесно войнство, които винаги служат пред Божия престол и винаги могат да се притекат на помощ и на нас, ако ги призоваваме, какво по-хубаво от това? А пък ако имаме и светиите, които са угодили на Бога със своя живот и също са в Царството Божие, като приятели на Господа и наши покровители, какво по-хубаво от това? Затова нека да благодарим за всичко, което имаме, да не се оплакваме за това, което нямаме - тогава ще имаме радост“.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Божествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на АрхангеловденБожествена света Литургия и храмов празник на Архангеловден
« предишна новинаследваща новина »