ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“

09 ноември 2018 16:29, Ловчанска митрополия
Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“

Архистртизи на небесните войнства, молим ви винаги ние, недостойните, с вашите молитви да ни оградите под крилата на вашата невеществена слава, съхраняващи нас прикланящите се и прилежно викащи: избавете ни от беди като чиноначалници на горните сили.

Тропар, глас 4

Един от най-древните манастири в Ловчанска епархия – Чекотинската света обител, отбелязва своя празник на 8 ноември, като този ден Св. Православна Църква е отредила за почит на Събора на архистратиг Михаил и другите небесни безплътни сили. Сред превратностите на времето, многото опожаравания и изпитания, днес манастира е средище на духовността, като в него се служи по светогорски устав. В навечерието на празника в манастира пристигна Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Бе отслужено вечерно богослужение и прочетен акатиста на св. Арх. Михаил.

На следващия ден митрополит Гавриил оглави светата Литургия в съслужение с игумена на манастира йеромонах Михаил, ст.ик. Борис Петров, Архиерейски наместник на Ботевградска духовна околия и дякон Мартин Йотов.

Множество миряни изпълниха църквата на светата обител за празника. В проповедта си владиката разказа накратко историята на манастира, поздрави всички за празника и игумена отец Михаил по случай именния му ден. Владиката припомни, че когато Бог сътворил небето (под което в Библията се има предвид духовния свят), гордостта е станала причината най-високопоставеният ангел – Денница, който бил надарен от Бога с най-високи качества – да бъде свален от Небесата заедно с последвалите го една трета от ангелските чинове. Това било сторено от св. архистратиг Михаил, който застанал начело на останалите верни на Бога ангели и възклинкнал: „Кой е като Бога!” Човекът бил сътворен от Господа с високото призвание да замести в Божието домостроителство отпадналият най-висок ангелски чин. Архиереят изтъкна, че именно гордостта е причината за случаите на разкол и ереси в Църквата, като призова миряните и духовниците за усърдна молитва това да бъде избегнато в наши дни.

Владиката припомни също така и едно от чудесата, извършени от предводителя на небесното войноство – чудото в Хони, фрагмент от което е изографисано в манастирската църква. В края на св. Литургия владиката раздаде на присъстващите иконки.

След богослужението в манастирският двор бе отслужен водосвет и раздаден курбан.

На следващия ден – 9 ноември – денят, отреден за прослава на един от най-почитаните съвременни светци – св. Нектарий Егински, чието име носи и монах Нектарий от братството на св. обител, митрополит Гавриил отслужи св. Литургия.

 

 

Снимки

Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“Празник в Чекотински манастир „Св. Арх. Михаил“
« предишна новинаследваща новина »