ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Край с. Крайници, бе осветен нов параклис посветен на св. Мина

11 ноември 2018 23:58, Софийска митрополия
Край с. Крайници, бе осветен нов параклис посветен на св. Мина

На 11 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченик Мина, който особено се почита от нашия благочестив народ и на когото са посветени много храмове, манастири параклиси.

В този благодатен и паметен ден, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети покрайнините на с. Крайници, Дупнишка духовна околия, където благочестив християнин и неговото семейство и местния свещеник протойерей Радослав Ваклин, са изградили параклис посветен на св. великомъченик Мина.

В двора на храма, при стечението на множество благочестиви християни, епископ Поликарп отслужи празничен водосвет и освети новоизградения храм на св. Мина, както и поръси всички присъстващи за здраве и духовни сили.

Бе осветен и празнична обща софра, в чест и памет на патрона на новия храм св. Мина.

На водоосвещението присъстваха ктитора на храма и неговото семейство, енорийския свещеник протойерей Радослав Ваклин, протойерей Архангел Ваклин, свещеник Димитър Филибев и йеродякон Вартоломей.

Песнопенията на водоосвещението изпълни г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

След богослужението епископ Поликарп произнесе слово, в което запозна присъстващите с живота и мъченичеството на св. Мина, както и изказа благодарност на ктиторите и духовенството, за духовната грижа, която полагат за духовното израстване на нашия народ.

Гост на празника бе и кмета на Община Дупница, кметовете на съседните населени места, както и архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHsmvyQzrd

 

 

« предишна новинаследваща новина »