ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан присъства на дипломирането на студентите от Випуск 2018 на Медицинския университет

12 ноември 2018 09:43, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Дипломиране на студентите от Випуск 2018 на Медицинския университет

На 10 ноември 2018 г. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център се проведе церемония по дипломиране на студентите от Випуск 2018 на Факултета по Медицина към Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна. Тази година се дипломираха 155 лекари от 11 държави.

Сред официалните гости на тържественото събитие бе Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Архиереят произнесе поздравителен адрес до Ректора на Медицински университет - Варна проф. д-р Красимир Иванов и до абсолвентите на Випуск 2018 на Факултета по Медицина. В него Архиереят припомни думите на философа Диоген, който ходел през деня по градските улици, държейки в ръце запален фенер, и казвал: "Търся човека". Митрополит Йоан отбеляза, че това изречение на античния философ останало в паметта на човечеството като символ на това колко трудно е понякога сред стотици, хиляди, милиони, сега вече милиарди хора, населяващи земята, да срещнем истински човек. Негово Високопреосвещенство каза още: „Станал човек, Бог явил на човечеството истинския лик на човека. В лицето на Христос, на Въплътилия се Бог, ние виждаме Човека в абсолютния смисъл на думата - този Човек, Който е редом с нас даже ако ние сме били изоставени от всички хора...“.

Митрополит Йоан заяви, че съвременното човечество е не само обезбожено, но и обезчовечено. „Безчовечността, равнодушието към страданията на другите, нежеланието да помогнеш, да споделиш, да излезеш насреща, егоцентризмът и егоизмът придобиват наистина вселенски мащаби. Все по-трудно става в пустинята на съвременния свят да срещнеш човека. Мнозина загубват воля за живот вследствие на самотата и тъгата, които няма кой да облекчи, които няма с кого да споделят“, каза още той и допълни: „В такава обстановка, скъпи дипломанти и бъдещи лекари, естествено е погледът и търсежът на човека да бъдат насочени към Вас. Бъдете готови да положите душата си за своите приятели (Йоан 15:13)!“.

Негово Високопреосвещенство благопожела на дипломантите непреходно здраве и да станат добри професионалисти и истински човеци.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Дипломиране на студентите от Випуск 2018 на Медицинския университетДипломиране на студентите от Випуск 2018 на Медицинския университетДипломиране на студентите от Випуск 2018 на Медицинския университетДипломиране на студентите от Випуск 2018 на Медицинския университетДипломиране на студентите от Випуск 2018 на Медицинския университетДипломиране на студентите от Випуск 2018 на Медицинския университет
« предишна новинаследваща новина »