ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чествания по повод годишнините от рождението и убийството на Неврокопския митрополит Борис

13 ноември 2018 21:24, Неврокопска митрополия
Чествания по повод годишнините от рождението и убийството на Неврокопския митрополит Борис

На 8 ноември 2018 г. се навършват 70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопския митрополит Борис.

Преди седемдесет години, когато христолюбивият български народ отдава почит на Христовия войн и великомъченик св. Димитър, злодейска ръка отнема живота на Високопреосвещения наш митрополит Борис. Денят на неговата шейсетгодишнина става ден на неговото преставяне пред Господа. След многото трудове на божията нива, изпитания и трудности, митрополит Борис се увенчава с венеца на мъченичеството. Могат ли да се опишат неговите дела - от строежа и възстановяването на десетки църкви в богохранимата Неврокопска епархия, създаването на десетки църковни настоятелства и мрежа от църковни братства, развиващи активна културна и социална дейност, през пастирската грижа за децата и младежите до изпълнените с плам и любов съчинения и поетични творби.

Митрополит Борис остава в народната памет със своята образованост и ерудиция, с пламенните си слова и живото изповядване на Христовата вяра, с качествата си на истински пастир, който положи душата си за своите пасоми. Русенският митрополит Михаил в надгробното си слово нарича митрополит Борис „съвестта на Българската православна църква“, което се запечатва в църковно-народната ни историческа памет. А два стиха от книга на митрополит Борис казват всичко за него: „Моят път в живота – пътят към Голгота“.

В почит към неговите заслуги, висока духовност и мъченически подвиг, с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим Неврокопска света митрополия, Община Благоевград, Югозападният университет „Неофит Рилски“ и Македонският научен институт организират тържествено двудневно възпоменание. Честването ще се проведе на 16 и 17 ноември 2018 г. в Благоевград и включва редица прояви, отворени за цялата общественост.

На 16 ноември от 10.30 ч. в Общинската зала „22-ри септември“ ще се проведе тържествена научна сесия, на която ще бъдат представени доклади, посветени на делото и личността на митрополит Борис Неврокопски. Участие ще вземат представители на Българската православна църква и академичната общност, както и видни общественици и хора, чиито спомени са запечатали Негово Високопреосвещенство митрополит Борис.

От 17.00 ч. в същата зала ще бъде открита историко-документална изложба, в която са включени снимки и документи, онагледяващи живота и дейността на Неврокопския митрополит Борис.

От 18.00 ч. ще бъде прожектиран филмът „Път към Голгота“, чийто сценарист е Иван Николов, а режисьор - Марин Градинаров.

Честването ще продължи на 17 ноември от 9.00 ч. с архиерейска света Литургия в църквата „Св. Въведение Богородично“ (кв. „Вароша“), след която ще бъде отслужена Панихида на гроба на митрополит Борис.

Неврокопска света митрополия кани своите клирици, миряни и приятели да почетат с присъствието си паметта на митрополит Борис Неврокопски.

 

 

« предишна новинаследваща новина »