ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска литургия и празничен концерт в гр. Трън

18 ноември 2018 20:57, Софийска митрополия
Архиерейска литургия и празничен концерт в гр. Трън

В неделния ден на 18 ноември, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Трънска духовна ооколия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи св. Литургия в храм „Св. Николай“ в гр. Трън и присъства на организирания в чест на Деня на християнското семейство празничен концерт.

Негово Преосвещенство пристигна в гр. Трън, придружен от ставр. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала "Св. Неделя" и г-н Иван Тупаров от Духовно – просветния отдел на Софийска митрполия и организатор на празничните концерти, които се провеждат във всички Софийски духовни околии.

Преди началото на св. Литургия еп. Поликарп, заедно с архиерейския наместник ик. Дамян Делов извършиха тайнството Кръщение над зам. кметицата на общината г-жа Милена Савова. След като бе кръстена, владиката я настави как трябва да живее занапред като християнка и й отправи благопожелания.

В литургията заедно със софийския викарий взеха участие: ставр. ик. Мина Минчев, иконом Дамян Делов - архиерейски наместник на Трънска духовна околия,ик. Кирил Дидов, свещеник Николай Пешов - председател на църковното настоятелство на храма-домакин, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Църковната богослужба бе уважена от кмета на гр. Трън и от множество кметски наместници на близките селища.

Църковните песнопения сладкогласно огласиха от певницата д-р Любомир Игнатов, преподавател на Източно църковно пение в Богословски факултет на СУ и Софийска духовна семинария и Иван Тупаров.

По време на литургията бе прочетена специална заупокойна молитва в памет на всички загинали участници в движението по пътищата на България, по повод обявения Световен ден за възпоменаниеза жертвите от пътнотранспортни произшествия.

В края на литургията владиката изказа пастирско слово, поздрави всесърдечно свещенството и всички присъстващи в храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и пожела здраве, благоденствие, мир, любов и Бог на всеки даде това, което му е нужно за спасение и вечен живот.

След богослужбата, в храма се проведе празничен концерт в чест на празника Въведение Богородично, който се чества и като Ден на християнското семейство и православна младеж.

Той започна със затрогващо слово на ик. Дамян Делов, който постави пред събралото многолюдно църковно изпълнение поучително, духовно слово за съвременното духовно състояние на българските подрастващи, налагащите се в обществото „нови“ нравствени ценности и стремежи, които водят човешката личност и душа само до погибел и духовна смърт.

В последвалата празнична програма взеха участие: деца от местното /единствено/ училище в града, който изпълниха стихчета и песен; впечатляващо се представи с арабска православна песен студентката Йоана Дидова, а като завършек бе професионалното изпълнение на певческа формация „Софийски псалти“, с диригент д-р Любомир Игнатов, които показаха красотата на източно - църковната музика.

С многолетие и епископско благословение завърши празничния концерт. Духовенство и миряни си пожелаха по-чести срещи, които подкрепят, възрадват и вдъхновяват за принасяне на все по-добри плодове.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHskMy1btf

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »