ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Белоградчишкият еп. Поликарп се срещна с представители на Фондацията за регионално развитие

19 ноември 2018 19:08, Софийска митрополия
Белоградчишкият еп. Поликарп се срещна с представители на Фондацията за регионално развитие

На 19 ноември, в залата на Софийската св. митрополия Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополитсе срещна с представители на Фондацията за регионално развитие.

Обществената организация реализира проект „СТРАПАК“ – Стратегически партньорства за представители на религиозни общности“, финансиран по програма „Еразъм +“. В него участват Крайовският университет (Румъния); Аристотелевият университет (Солун, Гърция); Норвежкото богословско училище (Осло, Норвегия) и италианската неправителствена организация „Гал дел Дукато“.

Владиката приветства гостите с добре дошли, след което всеки от присъстващите представи своята организация и работа. В непосредствен, приятелски разговор участниците в проекта, които упражняват различни професии и имат разнородно образование поставиха различни въпроси пред софийския викарий. Обединени от Христовата вяра и желанието да работят за благото на ближния те се вълнуваха от възможностите за съвместна работа между държавата и Църквата. Споделиха свои впечатления, а румънските представители поздравиха викария с църковни песнопения.

С паметна снимка и подаръци завърши срещата, след която всички си пожелаха отново да се видят на ползотворни форуми, които подпомагат общата работа на Христовата нива.

Проектът цели да подпомогне представители на църковни общности да развият компетенции като: социални умения, комуникационни и предприемачески умения, които да им помогнат да се справят по-ефективно със социалното приспособяване в техните местни общности, както и да подобрят работата им с уязвими групи хора. Обучението включва теоретическа и практическа част. Представят се презентации в областта на социалното подпомагане и възможностите за финансиране на религиозни общности. Всеки участник в обучението представя примери и добри практики за социалната дейност на своята църковна общност или на други общности, с чиято дейност е запознат.

Практическата част на обучението включва посещения на религиозни общности, енорийски центрове и социални предприятия, принадлежащи на църквата или други религиозни общности и др. като целта е да се даде възможност да се научи повече за социалната/ доброволческа дейност сред християнската общност и да се усвоят добри практики и опит, който след това да бъде приложен.

Това е втората част на проекта /първата е била в Италия/ и се осъществява в България, в региона на гр. София. Обучението се организира от българския партньор на проекта „Фондация за регионално развитие“, чийто директор е доц. д-р Андриан Александров.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHsmw5iDE5

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »