ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Фоторепортаж от посещението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за есенния празник на Зографския манастир

20 ноември 2018 23:06, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастир

В периода 13-17 ноември 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Зографската света обител на Света Гора - Атон. Повод за посещението бе есенният празник на манастира. На 3/16 ноември Христовата църква чества обновяването на храма, посветен на свети великомъченик Георги, в Лида (3 ноември 1872 г.), където почиват честните мощи на великомъченика, пренесени от Рамла по време на царуването на благочестивия император Константин, когато бил построен и за първи път осветен храмът.[1]

Първият ден започна с отпътуване от пристанището на Урануполи с ферибот до Дафни, главното пристанище на Света Гора. След това Архиереят и съпровождащата го делегация, състояща се от ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник, проф. д-р Валентин Игнатов, г-н Кирил Недков и г-н Димитър Арнаудов, се отправиха към Карея - административен център, седалище на губернотора на Света Гора и на Свещения кинотис (събрание от Старци, избирани от двадесетте манастира на Атон). Там митрополит Йоан се срещна с протепистатът йеромонах Стефан от Хилендарския манастир, йеромонах Паисий от манастира Григориат и старецът Никодим от манастира Св. Павел, които са част от Свещената епистасия (букв. "началство", "надзор", чийто състав се сменя всяка година). В Свещения кинотис бе и Негово Високопреосвещенство митрополит Амфилохий, който отслужи светата Литургия при чудотворната икона на свети Георги в манастира Ксенофонт.

От Карея митрополит Йоан посети скита "Свети Андрей", манастира Ивирон, скита "Свети Пророк Илия" и манастира Констамонит, покланяйки се на светините в тях. След това се отправи към Зографския манастир, където бе посрещнат от игумена архимандрит Амвросий и братята. В главния храм на манастира, посветен на свети Георги, архимандрит Амвросий приветства Негово Високопреосвещенство. От своя страна Архиереят благодари за отправената покана да съучаства в радостта от есенния празник на манастира и за топлото посрещане.

На 13 ноември, в навечерието на празника, архимандрит Амвросий и йеродякон Атанасий разведоха митрополит Йоан и съпътстващата го делегация в новата библиотека на манастира и в старата, която бива реставрирана. Те бяха приветствани и в царския арходарик (главната приемна). Всеки имаше възможността да види оригинала на черновата на "История славянобългарска".

В 16:30 ч. започна Малката вечерня, а в 19:30 ч. - Всенощното бдение, което тази година продължи до 3:30 ч. На него, до Аравийската чудотворна икона на свети Георги, бе изнесена за поклонение честната десница на великомъченика. Последва кратка почивка до 6:30 ч., когато започна светата Литургия, веднага след обличането на архиерея в средата на храма. Всички служещи братя на манастира, гостуващи монаси и отци държаха в ръцете си части от одеждите на митрополита. На старогръцки и български език бяха прочетени апостолското (2 Солун. 3:6-18) и евангелското (Ин. 15:18-16:2) четива. Богослужбите бяха песенно украсени от антифонно пеене. На десния клир бяха братята на манастира и гости монаси, а на левия - църковни певци с диригент г-н Андрей Касабов.

На светата Литургия присъства представител на Президенството на Република България в лицето на г-н Николай Милков - Секретар по външна политика на Президента на Република България, който прочете Символа на вярата. Молитвата "Отче наш" бе прочетена от контраадмирал Митко Петев, главнокомандващ Военноморските сили на Република България. Сред официалните лица бе г-н Иван Динев от Българското консулство в Солун. В празничните богослужения съучастваха монаси от манастирите Ватопед и Григориат, както и от манастир на о-в Крит.

След освещаването на коливото по традиция се извърши литийно шествие с Аравийската чудотворна икона на свети Георги Победоносец и честната му десница до малкия храм на свети Георги на запад от манастира, където през ΧΙΙ век било спряло младото муле с чудотворния лик. В него е имало училище за малки деца до преди около 100 години. И тази година присъстваха стотици християни, дошли да измолят застъпничеството на великия светец и да му благодарят за сторените добрини. Всички имаха възможност да носят за кратко време чудотворната икона.

При параклиса митрополит Йоан прочете молитва и литията продължи обратно към манастира. Тя приключи с обиколка около централния храм и с внасяне на иконата в него. Последва отпуст и всички се отправха към монашеска трапеза. Там митрополит Йоан произнесе слово, в което обърна внимание на молитвата на монаха, колко важна е тя и как молитвата на всеки монах оказва благоприятно и благотворно влияние за целия свят. Архиереят цитира думите на свети апостол Павел: "Непрестанно се молете" (1 Солун. 5:17). Негово Високопреосвещенство поздрави всички със светлия празник.

За пълен снимков материал посете официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във фейсбук - https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/

Използвана литература:

[1] http://www.sveta-gora-zograph.com/

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастирВарненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в есенния празник на Зографския манастир
« предишна новинаследваща новина »