ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Антоний възглави празничната св. Литургия за празника Въведение Богородично в Софийската Семинария

22 ноември 2018 15:07, СДС
Въведение Богородично

С тържествен камбанен звън бе дадено началото на днешния светъл празник в храма на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи света Литургия в съслужение с ректора на Семинарията Архимандрит Пахомий, зам. ректора Йеромонах

Мелетий, ефимерия свещ. Козма Поповски и дякон Слави Спасов. Светата Църква е определила в днешния ден да честваме тържественото въвеждане на Пресвета Богородица в храма Господен. Нейните родители – св. богоотци Йоаким и Анна, просветени от Божия промисъл, мъдро избрали да я посветят на Бога. Пречистата Дева била едва на три години и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя изкачила свободно храмовите стъпала. На този ден по традиция семинаристите пристъпват към Светите Дарове, след подготовка и изповед.

Митрополит Антоний преподаде благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит на всички учащи и присъстващи. Той каза, че честваме деня на православното християнско семейство и учаща младеж. Обръщайки съм към Ректора той му пожела здраве, търпение и молитва, за да може да изпълнявя определения му от Бога път. На преподавателите, той припомни високата отговорност към семинаристите. Той каза: вие сте, сеячи на Божието слово и каквото посеете в душите на учниците, това и ще пожънете. В поздравителното си слово Архиманрит Пахомий отправи своята благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит за благословението Западно и –средноевропейският митрополит Антоний да отслужи Божествената света Литургия. Той благодари и на Негово Високопреосвещенство, който въпреки голямата натовареност намира време за Софийската семинария.

След св. Литургия се състоя празничен концерт на семинаристите, съвместно с фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, воден от проф. Елена Кутева. Всчики гости се насладиха на прекрасните народни и църковни песнопения, които бяха подготвени от ансамбъла и семинаристите.

Снимки: Емил Добрев

 

 

Снимки

Въведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение БогородичноВъведение Богородично
« предишна новинаследваща новина »