ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опелото на свещеноиконом Благой Топузлиев в пловдивския храм „Св. Неделя”

26 август 2010 23:24, Българска Патриаршия
Свещеноиконом Благой Топузлиев

На 26 август 2010 г. в старинния храм „Света Неделя”, град Пловдив, бе извършено опелото на свещеноиконом БЛАГОЙ ВАСИЛЕВ ТОПУЗЛИЕВ, дългогодишен свещеник към българския катедрален храм „Св. Кирил и Методий” в Ню Йорк. Упокоилият се свещенослужител сам пожелал опелото му да бъде извършено в храма, където той за последно е служил до онзи момент, когато е екстрадиран от комунистическата власт от България с цялото си семейството - през пролетта на 1989 година.

Опелото бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. На заупокойното чинопоследование присъстваха множество свещенослужители от епархията и страната, сред които братята на покойника – Видинският митрополит Дометиан и ставрофор. ик. Милко Топузлиев. За да се простят с изрядния и добър свещеник, дойдоха много пловдивчани, както и политически съратници на отец Благой.

Погребението се състоя на Централните пловдивски гробища.

Опечаленото семейство на новопреставилия се свещеноиконом Благой Топузлиев изказва благодарност на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и на всички, взели молитвено участие в опелото, извършено в пловдивския храм „Св. Неделя”.

Кратка биография на новопреставления свещеноиконом Благой Топузлиев четете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=27554

 

 

« предишна новинаследваща новина »