ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"

25 ноември 2018 20:02, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"

На 25 ноември 2018 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, протосингелът на Варненска и Великопреславска света митрополия ставрофорен иконом Димитър Стоев отслужи Божествена света Литургия на храмовия празник на храма в град Добрич, посветен на свети Климент Охридски.

В светата Литургия съслужиха ставрофорен иконом Иван Дойчев, архиерейски наместник на Добричка духовна околия, свещеник Мирослав Енчев, председател на храм "Свети Климент Охридски" и архимандрит Прокопий, игумен на манастир "Света вмчца Марина", село Ботево.

„Със словата си ти поучи езичниците на Божията вяра, а с делата си се възвеси до божествения безпечален живот, затова, Клименте, славим твоята божествена памет“ - с тази похвала към светеца започна проповедта си ставрофорен иконом Димитър Стоев. Той продължи с думите: „Така светата Църква на днешния ден възпява свети Климент Охридски. Ние почитаме и славим свети Климент като първия български светител, като първия български йерарх на родната ни Църква, като личност свята и като творец светия“.

Протосингелът разказа важни моменти от живота на светеца и дългогодишните му трудове на множеството християни, изпълнили храма. С помощта на други от учениците на светите братя Кирил и Методий свети Климент възстановява преводите на основните книги, необходими за богослужението, в които включват и преведени оригинални текстове.

Отец Димитър сподели, че е тъжно, когато се огледаме около нас и не винаги виждаме силна вяра или доброта. Времето, в което живеем има нужда от хора с духовна сила и култура, каквито има свети Климент. Той призова всички да бъдат дойстойни за неговия завет и да подражават на живота му. А заветът му е - вяра в Бога, твърдо изповядване на Православието и любов към знанието и просветата. Отецът преподаде благопожеланията на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан.

Председателят на храма отец Мирослав благодари на всички духовници и християни, които взеха участие в радостния ден и ги поздрави с празника. След това бе раздадено благословено рибно ястие.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"Божествена света Литургия и храмов празник на храм "Свети Климент Охридски"
« предишна новинаследваща новина »