ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на Андреевден

30 ноември 2018 13:48, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на Андреевден

На 29 ноември 2018 г. в град Варна за първи път бяха проведени Андреевски четения в памет на първия проповедник на християнската вяра и основателя на Църквата във Варна – свети апостол Андрей Първозвани.

Андреевската вечер започна с отслужването на вечерня от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и продължи в Юнашкия салон, където д-р Венцислав Каравълчев - главен асистент в Богословския факултет на Софийския университет, катедра Историческо и систематическо богословие, доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на Софийския университет и гл. ас. д-р Александър Минчев от Археологическия музей Варна прочетоха доклади и запознаха присъстващите със зараждането, историята и богословието на ранната Църква. Сред присъстващите бе г-н Коста Базитов - заместник-кмет на Община Варна.

Заедно с Негово Високопреосвещенство във вечерното богослужение съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на Митрополитската катедрала, както и храмовото духовенство. Молитвено участие взеха голямо множество духовници, председателите на варненските храмове и християни. Вечернята бе песенно украсена от сборна група с диригент Тодор Тодоров, а заедно с тях се включи и иконом Божидар Янакиев.

Вечерта в навечерието на празника, посветен на свети апостол Андрей Първозвани, продължи в Юнашкия салон. Там църковните певци изпяха тропара на светеца и веднага след това митрополит Йоан произнесе встъпително слово, с което откри проведените за първа година Андреевски четения. Архиереят сподели: „Идеята за тази вечер е нещо, което отдавна беше в съзнанието на немалко хора, тъй като нашата Варненска и Великопреславска епархия безспорно е свързана с апостолското приемство и личността на свети апостол Андрей и свети Амплий, който пряко е ръкоположен от светия апостол“. Митрополит Йоан, разглеждайки личността на свети апостол Андрей, отбеляза, че той е ученик на свети Йоан Кръстител. Митрополитът заяви, че Румънската православна църква, Руската православна църква и други поместни църкви много ярко отразяват паметта на свети апостол Андрей, а Варненската и Великопреславска епархия, която има не по-малко претенциите и основанието да отбележи тази памет, някак си тя е утихнала в съзнанието на вярващия християнин.

Главен асистент д-р Венцислав Каравълчев представи своя доклад на тема "Свети апостол Андрей Първозвани и апостолското начало на Църквата във Варна". В него той сподели изследването си за Първозвания апостол и за Варна - градът, в който по повеля на Господа светия апостол идва и престоява, обръща част от населението към Христа и ръкополага свети апостол Амплий за пръв епископ на града. „Миналото на България в църковно отношение крие неподозирани дълбини и богатства, които трябва да бъдат разкривани и правени достояние на сънародниците ни, особено в тези трудни и оскъдни на духовност времена, за да вдъхновяват още повече вярващите и да приобщават към Църквата онези, които се намират вън от нея“, каза д-р Каравълчев. Той задълбочено и внимателно се спря върху дейността на свети апостол Андрей по нашите земи и свидетелствата за тази дейност.

В доклада "Богословието на апостолските ученици" доц. д-р Светослав Риболов насочи вниманието на присъстващите в периода от втората половина на първи век до първата половина на втори век. Той разясни и разграничи трите типа текстове. „От една страна имаме безспорно авторитетни Новозаветни текстове, които са дело на апостолите. Имаме една група текстове, които се наричат съчинения под апостолско име, които обаче са различни от тези, които виждаме в Новозаветния сборник и се смята, че са дело на апостолите по традиция, но в крайна сметка науката е установила, че по-скоро са едно писмено отражение на апостолската проповед, която била устна. И третата група е съчиненията на апостолските ученици, така наречените апостолски мъже, които вече отиват в малко по-късен период - в първата половина на втори век“, заяви още той. Доц. д-р Риболов направи разграничение между тези три текста и изтъкна приноса на съчиненията на апостолските мъже, които са сериозно подценявани, защото влизат много близко до Новозаветните текстове и остават в сянката им.

Главен асистент д-р Александър Минчев представи презентация на тема "Раннохристиянска архитектура и изкуство по българското Черноморие и околностите му". В нея той нагледно представи богатата архитектура, достигнала до наши дни.

В края на Андреевските четения митрополит Йоан благодари на гостуващите лектори и на всички за присъствието и участието в празничното отбелязване паметта на светия апостол.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на АндреевденАрхиерейска вечерня и Андреевски четения в навечерието на Андреевден
« предишна новинаследваща новина »