ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Проведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим I

01 декември 2018 18:00, Видинска митрополия
Проведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим I

По повод знаменитата годишнина от кончината на приснопаметния видински митриполит и екзарх български Антим I се състоя научна конференция в гр. Видин. Конференцията бе открита с молебен отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. В пределите на Видинска епархия са Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий както и Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Великчки епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител и архим. Самуил, игумен на Бачковската св. обител, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия.

Към събралите се участници и зрители с приветствено слово се обърна Видинският митрополит Даниил. Той каза, че има от какво да се научим от приснопаметния и първи български екзарх Антим I. "Той се проявява като израдян духовник, който извършва с ревност и вяра своето служение", каза митрополит Даниил. Той допълни още, че образът на екзарх Антим е особено важен за дейността на самостойната Българска православна църква в лицето на Българската екзархия. "Най-верен и пълен израз на нашата почит към него ще бъдат нашите дела. Не бива да забравяме, че без неговата саможертвена любов и без трудовете на дейците на нашата църковна независимост, днес едва ли щяхме да имаме автокефална Българска православна църква. Но Бог благоволи да ни дари с истински отци, с духовни пастири, които положиха душите си и вложиха живота си в основите на нашата църковна и народна свобода. И по техните молитви ние трябва да продължим делото им, което е дело на спасението, дело на Църквата Христова на земята, за да се причисли эи нашият народ към "спасените народи" (Откр. 21:24), та така да изпълним завета и съкровеното желание на приснопаметния пръв Български екзарх и Видински митрополит Антим", каза още Видинският митрополит.

Приветствия преди началото на научната конференция казаха кметът на община Видин Огнян Ценков, областнитя управител Албена Георгиева, Владимир Тошев - народен представител от партия Герб - Видин, Михаил Миков, председател на 42-то НС.

Научната сесия започна с доклад на доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който говори на тема: "Екзарх Антим ранни години, духовно израстване и служение като Видински митрополит (1868 – 1872)". Той осветли интересни факти относно родното място, ранните години и образованието на българския екзарх Антим. "Църковното дело не е просто дело и църковните деятели не са просто политици", каза доц. Павлов. Той подробно обърна внимание на родното място на екзарх Антим - Лозенград, както и на неговите родители и сродници. Като допълни първите и основни моменти, които са тласнали бъдещият екзарх към духовно служение и монашески, иночески живот.

Доклади изнесоха и гл. ас. д-р Росен Русанов, преподавател по История на Църквата, Православен богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ на тема: "Екзархийско служение (1872 – 1877) – личен принос на Екзарх Антим за полагане основите и утвърждаването на Българската екзархия", проф. д.и.н. Вера Бонева, преподавател по история на България, УНИБИТ на тема: "Екзархийско служение (1872 – 1877) – ролята на Екзарх Антим за Освобождението на България", ик. д-р Йордан Василев на тема: "Повторно служение на Видинската митрополитска катедра и обществена дейност на Екзарх Антим в периода 1878 – 1888 г.", Невен Илиев, Регионален исторически музей на тема: "Видин и видинчани за Екзарх Антим I".

Докладчиците подробно се спряха на ризличните дейности на екзарх Антим, както и личният му принос не само към самостоятелността на Българската православна църква, но и към други аспекти от духовния живот на Българската църква и в частност на Видинската епархия, на която дълги години предстоятелят на Българската екзархия е бил правоправящ архиерей.

Всички доклади ще бъдат издадени в сборник от Видинска св. митрополия. Във връзка с научната проява в конферентната зала бяха изложени и документи свързани с живота и делото на бележития български архиерей. В края на конференцията бе излъчен и късометражния филм на Антонина Лозанова от 12 клас в Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим І“.

Началото на научната конференция бе излъчено на живо и на официалната страница на Св. Синод във Facebook - https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/257885154890694/

Очаквайте подробен фоторепортаж.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Проведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим IПроведе се научна конференция в памет на приснопаметния екзарх Антим I
« предишна новинаследваща новина »