ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин

02 декември 2018 21:30, Видинска митрополия
Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин

Заупокойна св. литургия и панихида в памет на блаженопочившия български Екзарх Антим I бяха отслужени в старопрестолния град Видин. Богослуженията бяха предстоявани от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, а в съслужение с него бяха Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий както и Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Велички епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител и архим. Самуил, игумен на Бачковската св. обител, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на руския патриарх у нас, дякони, духовници от Видин и страната. Песнопенията бяха изпълнени от хор "Св. Наум Охридски" с диригент Андрей Касабов.

След причастния канон митрополит Даниил отправи архипастирско послание към събралото се множество във връзка с евангелското четиво от днешната неделя и отбелязването на 130-та годишнина от кончината на бележития български духовник Екзарх Антим.

"Приснопаметният Екзарх Антим I е видял себе си като слаб човек, човек, който със свои собствени сили не е в състояние да направи много и за това не е предпочел да разчита на своите сили. Той се е отрекъл от себе си. Защото в ранна възраст той отишъл в манастира Хилендар, преди това и в други манастири на Св. Гора, но там е приел монашески постриг, там се е отрекъл от себе си, отрекъл се е от света. От всичко онова, което е в света - гордостта, привързаността към материалните неща. И ето видял е немощта на човешкото естество. Обаче е видял силата на Бога. И е предпочел пред семейния живот, пред кариерата, пред напредъка в някоя професия той е предпочел да вложи своето упование, своите сили в служба на Бога и негова радост да бъде действително общуването с Господа в Св. Дух. Счел е това за повече от всичко онова, което този свят може да му предложи. И малко по малко от това отречение от себе си, той е възраствал в изпълнението на Господните заповеди и в съвършенство е усвоил добродетелта на добродетелите - царицата на добродетелите любовта", каза в словото си митрополит Даниил и допълни, че Екзарх Антим безстрашно се борил за истината. "Не се боеше, не посягаше, не кълнеше, не заплашваше, не осъждаше, просто свидетелстваше за истината и стоеше мъжествено и гледаше султана, гледаше великия везир, гледаше всички хора с открито лице, защото говореше истината и не се страхуваше да я каже. Виждаме, че нищо земно не го е свързвало, защото ако имаше малко страх, ако имаше малко себелюбие, ако имаше малко привързаност към нещо материално той нямаше да го има това мъжество. Щеше да трепери, щеше да мисли какви политики да направи, но нямаше да има това мъжество", каза още митрополит Даниил.

След Танйството Евхаристия бе отслужена и панихида за приснопаметния български първойерарх. Коливото, на което бе изписано името на знаменития Български Екзарх бе, изработено от сестринството на Клисурската св. обител "Св. Св. Кирил и Методий". Слово от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит прочете архим. Василий, протосингел на Софийска епархия. В поздравителния адрес по повод годишнината Негово Светейшество казва: "На днешния ден пред нас отново оживява великият и щедро обдарен от Господа образ на монаха и духовника, на богослова и учителя, на епископа на Църквата Христова и пръв предстоятел на възстановената от забравата наша Православна църква, който не ограничи дейността си единствено до архипастирските грижи за своето паство, но проявяваше необходимата активност и на международно ниво, като разгласи из целия културен свят за неговата робска съдба на своя народ и предизвика окончателното му освобождение от всички вериги на зависимостта. За тази своя дейност беше почетен от благодарния народ с честта да оглави и първата българска държавна институция – Учредителното народно събрание, изработило и приело Конституцията на възстановената Българска държава, заедно с неговото продължение – Първото велико народно събрание, избрало първия български държавен глава в най-новата ни история", казва патриарх Неофит и допълва: "Нему и на всички негови съратници – дивни и прославени герои на българската свобода и на независимостта ни – народът ни ще остава вечно признателен и благодарен, защото те живяха не за себе си, а за нас, за да можем ние днес да живеем свободни от всяка форма на духовна, културна и политическа зависимост, и в условията на тази свобода, да градим своето настояще и бъдеще, вярно следвайки заветите на нашите отци и предци". Целият поздравителен адрес може да прочетете тук - http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=277831

Архим. Василий предаде на митрополит Даниил дар от Светейшия Български патриарх Неофит - панагия, принадлежала на блаженопочившия Български патриарх Максим. Подаръкът е бележит с това, че последният епископ, когото патриарх Максим ръкополага е митрополит Даниил.

След богослуженията бе изпята и "Вечная памят" в мавзолея, където се покоят тленните останки на незабравимия български първойерарх.

Тържествените заупокойни богослужения бяха излъчени и на живо на официалната страница на Св. Синод във фейсбук - https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/578303799351980/

Във вчерашния ден се състоя конференция в памет на делото на Екзарх Антим - http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=277773

Както и тържествен концерт в негова памет - http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=277774

Очаквайте подробен фото и видео репортаж.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Антим І във Видин
« предишна новинаследваща новина »