ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида за българския цар Борис III в Рилската света обител

28 август 2010 20:58, Рилска света обител
Панихида за цар Борис III в Рилския манастир

На днешния ден, преди 67 години, от този свят се преселва българският цар Борис III - Обединител. На 28 август 1943 г. след кратко боледуване почива българският монарх. Тленните му останки са изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където престояват няколко дни. На 5 септември траурното шествие достига Рилската света обител, а тялото на покойника е погребано в съборния храм на манастира, в параклиса "Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец". Игумен на манастира по това време е архимандрит Калистрат. След смяната на комунистическия режим в страната, през 1990 г. в Рилската света обител е възстановена традицията да се извършва панихида за упокой на блаженопочиналия български цар Борис III.

Днес от 11,00 ч. заупокойната служба извърши игуменът на Рилската света обител, Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, заедно със свещенослужителите от братството. Лично да съучастват в заупокойната молитва дойдоха Н.В. Симеон II Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. Храмът беше преизпълнен с родолюбиви българи и почитатели на царското семейство, дошли от близо и далеч, за да се помолят за душите на цар Борис и царица Йоанна. В края на панихидата игуменът произнесе кратко възпоменателно слово, след което всеки от присъстващите имаше възможността да поднесе своето "Бог да прости" на царското семейство.

Нека и ние си спомним и се помолим за упокоение на душата на българския цар Борис III, който до последния си ден не жали сили и рискува живота си, за да уреди българския национален въпрос, особено в тежките години на Втората световна война.

 

 

Снимки

Панихида за цар Борис III в Рилския манастирПанихида за цар Борис III в Рилския манастирПанихида за цар Борис III в Рилския манастирПанихида за цар Борис III в Рилския манастирПанихида за цар Борис III в Рилския манастирПанихида за цар Борис III в Рилския манастирПанихида за цар Борис III в Рилския манастирПанихида за цар Борис III в Рилския манастирПанихида за цар Борис III в Рилския манастир
« предишна новинаследваща новина »