ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе отбелязан Никулден във Видин

06 декември 2018 15:41, Видинска митрополия
Тържествено бе отбелязан Никулден във Видин

Празникът на св. Николай Мирликийски Чудотворец бе тържествено отбелязан в старопрестолния град Видин. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил възглави празничната св. литургия в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски", който чевства и храмовия си празник.

"Нека по молитвите на св. Николай да отстояваме добродетелите, с които живя той. Да слушаме и внимаваме над Божието Слово и да го оделотворяваме в нашия живот, за да можем и ние да станем причастници, за да можем и ние да вкусим от тази Божия благодат, която Господ дарява на онези, които Го търсят, постоянстват и имат искрената вяра и усърдие към Него и така действително да живеем с благодарността, да живеем в единството на светата Православна вяра и така, подкрепени и окуражени, да продължим по пътя към Царството Небесно", каза в словото си митрополит Даниил.

След тържественото богослужение бе извършено традиционното литийно шествие, а след това и молитва за благословение над всички мореплаватели, рибари и моряци. Митрополит Даниил се помоли и за душите на всички загинали и починали хора във водни стихии и по време на изпълнение на техния служебен дълг във водите на р. Дунав.

По традиция бе спусната и икона на св. Николай Мирликийски, който да освети водите на втората по дълбочина река в Европа.

Снимка: Георги Жиков, БНР-Видин
Видео: Росен Ракаджиев

 

 

« предишна новинаследваща новина »