ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изпълниха се 40 дни от кончината на архимандрит Павел

10 декември 2018 09:39, Бачковска света обител
40 дни от представянето в Господа на архим. Павел

На 8 декември се изпълниха 40 дни от блажената кончина на архимандрит Павел (Тенев), брат на Бачковската св. обител. Архимандрит Павел почина на 30.10.2018 г.

Още на училищната скамейка в сърцето на, тогава невръстния Желязко, пламва любовта по Бога не оставила го и до сетния му дъх. Последователно, след началното си образование, завършва Духовна семинария и Духовната академия. Избира да сее словото Божие в младите и непорочни сърца и става преподавател в семинарията в Черепиш. Под вещото му ръководство, осветени от непоклатимата му вяра и посветеност Богу, израстват поколения работници на нивата Годподня, приели кръста на служението в църкви, манастири, на епископски и митрополитски катедри. И у всички тях остава не помръкнал образът на ревнителя, преподавателя по стар завет, г-н Тенев.

След като се оттегля от активна преподавателска дейност Желязко Тенев, решава, че най-подобаващо и естествено продължение на жизнения му път е да мине под покрова на св.Богородица, приеме монашество и свещенство и служи пред светия олтар на Господа Бога Иисуса Христа. Подстриган е за монах в Бачковския манастир през 2010 г. и до края на дните си остава брат на Бачковската обител, като приема свещенство и по-късно е удостоен и с архимандритско достойнство.

Особено присърце бе приел отец Павел тайнството кръщение, съединяването на невръстните още с Христа, изпълнявано от него с изключителна посветеност, пиетет и придружено с вероучителна проповед.

 

 

« предишна новинаследваща новина »