ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Претоплени клевети, гарнирани като афера

10 декември 2018 19:26, Ловчанска митрополия
Претоплени клевети, гарнирани като афера

По повод омерзителна статия в жълтия сайт afera.bg, в която се повдигат претоплени клевети от преди 15 г. срещу Ловчанския митрополит Гавриил, нека си припомним истината:

1. Сумата, която в материала се афишира, като подкуп, който уж митрополитът бил взел в битността си на протосингел на Софийска Света Митрополия, е гласувана от Епархийският съвет на Митрополията и утвърдена от Негово Светейшество вече покойния патриарх Максим като допълнително възнаграждение на адвоката, нает от Митрополията да я защитава в съда по съответното дело. Най-малкото е безумно да твърдиш, че някой е подкупил своите си.

2. Апартаментът в кв. „Люлин“ е бил закупен от Ловчанския митрополит Гавриил с лични средства, спестени по време на длъжността му като представител на БПЦ в Русия. Същият апартамент по-късно е продаден от владиката, който дари парите за изграждането на новия катедрален храм в Ловеч.

3. Апартаментът на бул. „Прага“ е бил завещан на Ловчанския митрополит от духовно чадо на дядо Партений, за който митрополит Гавриил се е грижил. Волята на завещателя е била оформена като покупко-продажба. Същият този апартамент митрополит Гавриил дарява на манастира „Св. Петка“ в гр. Банкя.

4. Апартаментът в кв. „Надежда“ митрополит Гавриил е получил по завещание от своята майка, след което той го завещава на двете си сестри, а по-късно го дарява на своята племенница Р. В., поради финансовите нужди на последната.

5. Апартаментът в кв. „Младост“ е получен от Ловчанския митрополит по наследство от баща му. По-късно митрополит Гавриил го продава, за да закупи единственото жилище, което притежава – апартаментът в кв. „Стрелбище“. Този апартамент също служи в полза на Църквата, а не за лични облаги на митрополит Гавриил. Като илюстрация на това е фактът, че всичките 15 години, докато се строеше новият катедрален храм, парите от наема на апартамента отиваха за градежа на църквата.

Така че бих искал да се обърна към клеветниците от долнопробния сайт: не се безпокойте за монашеските обети на Ловчанския владика, за тях Господ ще иска отговор от него, не от вас. А фактите говорят подобаващо за спокойната съвест на един достоен епископ и монах на Българската православна църква.

Прот. Михаил Ковачев

 

 

« предишна новинаследваща новина »