ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в чест на един родолюбив българин

30 август 2010 11:48, Сливенска митрополия
Празник в чест на един родолюбив българин

На 20 километра южно от гр. Болярово, на 25 километра източно от гр. Елхово и на 3 километра от границата с Република Турция, в полите на Странджа планина се намира китното село Иглика, Боляровска община. Селото съществува от 1830 г., когато там се установяват първите заселници от Одринско. През турско селото няколко пъти е опожарявано и отново заселвано. До 1944 г. в селото е имало 55 къщи с около 300 жители. През следващите години жителите се изселват предимно в Елхово и Бургас. През осемдесетте години на миналия век правителството измисли позабравеното вече 22 постановление, известно като ”Странджа – Сакар”, с което се даваха немалки привилегии на онези, които от вътрешността на страната се заселваха в тези райони, с цел да ги съживят. Нищо не се получи от тази измислица, освен напразно похарчените милиони левове народни пари.

Днес в с. Иглика има няколко къщи с постоянни обитатели 9 човека. През летния сезон те стават 10, благодарение на един човек, който се връща там от далечна Америка. Това е бай Димитър Терзиев, роден през 1929 г. в Иглика. От ранна възраст той се включва в младежкото движение на Земеделския съюз. Недоволен от комунистическия режим след 9 септември 1944 г., в началото на 1949 г. емигрира от страната. Преминал през емигрантските лагери в Турция, Италия и Франция, той се установява в Германия, където се включва в сформираната от Г. М. Димитров задгранична българска армия, която има за цел свалянето на комунистическото правителство в България. Разбира се, това е било трудноосъществимо дело и през 1956 г. армията се разпуща. Димитър Терзиев поема трудния път към Америка и през 1957 г. се установява в гр. Чикаго. Там той започва работа в завод за електроуреди и устройва живота си. Не престава да се интересува и от съдбата на Родината.

След политическите промени през 1989 г. Димитър Терзиев се завръща в България през 1992 г., след повече от 40 години изгнание. Оттогава всяка година през летния сезон той идва в родното село Иглика. С дарени от него средства от месец август 2007-ма до август 2008 г. в селото бе построен храм - параклис в чест на Пресвета Богородица, а през 2010 г. построи и благоустрои селската чешма. Всяка година на 28 август в местността Белянка край селото се провежда събор, организиран от бай Димитър, където се стичат стотици хора от региона.

Тази година и Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий дойде в с. Иглика и уважи големия български патриот Димитър Терзиев. Владиката освети новопостроения дом на бай Димитър и построената с негови средства селска чешма. Митрополит Йоаникий подари на любезния домакин Йерусалимската икона на св. Богородица и Библия. След това посети и храм-параклиса ”Успение Богородично” и благослови намиращите се там множество православни християни.

И както повелява стародавната българска традиция, Димитър Терзиев с много любов предложи на десетките лични гости обяд и народни веселия. организирани от него.

Да е жив и здрав бай Димитър и, дай Боже, още дълги години да поддържа живеца в този изоставен граничен район.

 

 

Снимки

Празник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българинПразник в чест на един родолюбив българин
« предишна новинаследваща новина »