ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

30 август 2010 13:06, Българска Патриаршия
Празник на храм "Св. Александър Невски"

Радостен камбанен звън огласи София в ранната утрин на 30 август, когато патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” чества един от храмовите си празници – Пренасяне на честните мощи на светия благоверен княз Александър Невски. Клир и народ посрещнаха Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, който взе молитвено участие в богослужението.

С благословението на патриарха празничната света Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Заедно с него около светия престол на празнуващия днес катедрален храм застанаха преосвещените епископи: Стобийски Наум - главен секретар на Светия Синод, Тивериополски Тихон - председател на църковното настоятелство при храма, Левкийски Павел и Знеполски Йоан - викарий на Софийския митрополит, както и архим. Григорий - протосингел на Софийска митрополия, архим. Теофан, ставроф. ик. Нелуц Опря - представител на Румънската православна църква в България, и предстоятели на столични храмове.

В празничното си слово за чествания днес небесен закрилник на патриаршеската ни катедрала, Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон нарече св. благоверен княз Александър Невски „символ на саможертвена любов и решителност, от която всеки християнин трябва да се поучи, когато трябва да се брани православната вяра”.

Архиереят припомни, че догодина катедралата, която е безспорен символ на град София, ще чества своята 100-годишнина. Като припомни всенародния ентусиазъм при изграждането на този храм на признателността, той каза, че българският народ е вградил в този благолепен храм своята любов и благодарност към Бога и православния руски народ за даруваната ни свобода. „Днес сме свободни – каза епископ Тихон – и нямаме никакво извинение, ако не се обърнем и не последваме Онзи, Който ни дарува истинската свобода – тази от робството на греха и тлението - и ни дарува живот вечен”.

Като припомни, че тази великолепна катедрала е и символ на патриаршеското достойнство на нашата Църква и на духовната власт на нашия Светейши патриарх, еп. Тихон още веднъж призова богомолния народ да се поучим от св. княз Александър Невски на себежертвеност и решимост в отстояването на нашата свята православна вяра срещу духа на отстъпление, който властва в този свят.

Топли отечески слова към всички, обединили молитвата си под купола на катедралния храм в този празничен ден, отправи и Негово Светейшество Българският патриарх Максим в края на богослужението. Като изпроси Божието благословение по молитвите на чествания днес св. Александър Невски, той благопожела на всички мир, здраве и благопреуспяване във всички добри дела за слава Божия и лично спасение.

Накрая прозвуча многолетствие за светейшия патриарх Максим, архиереите, свещенослужителите и христолюбивия български народ.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"Празник на храм "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »