ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Русе

30 август 2010 12:20, Русенска митрополия
Архиерейско богослужение в гр. Русе

На 29 август, Неделя 14-та след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи божествена св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе. На този ден Православната църква чества Отсичане главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител. В богослужението участваха ставр. ик. Минко Казаков, ик. Илиан Илиев и дякон Кирил Синев. Православният австриец проф. Йохан Крамер прочете празничното апостолско четиво (Деян. 13:25-32).

Интересно е да се отбележи, че въпреки неделния ден, апостолското и евангелското четиво (Марк. 6:14-30) от св. Литургия се четат на 29 август, а не на 14-та неделя след Петдесетница. По този начин св. Православна църква подчертава честването на Господния Предтеча. Дори, бидейки неделя, денят в който е възкръснал Христос, първи на седмицата в древността, Църквата е постановила пост с разрешение на елей и вино. Както ни е известно, постът в неделя е забранен, според правило 64-то на светите апостоли.

В евангелското четиво св. евангелист Марк разказва за отсичането на главата на св. Йоан Предтеча. Цар Ирод е имал лекомислието заради един танц на доведената си дъщеря на брат му Филип да се закълне и впоследствие точно в деня на рождения си ден да даде принудено съгласието си за отсичане главата на последния между пророците. Ето до какво е довела клетвата - от радостта на рождения ден до умъртвяването на един праведник. Именно заради това Господ Иисус Христос ни е заповядал да не се кълнем в нищо (Мат. 5:34-37; Рим. 12:14; Иак. 5:12).

Проповед на св. Йоан Предтеча произнесе ставр. ик. Минко Казаков.

Митрополит Неофит причасти вярващите с Тялото и Кръвта Христови за прошка на греховете и вечен живот.

В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство поздрави вярващите, като подчерта делото на Кръстителя в Божието домостроителство и завърши с думите: „Нека по думите на св. Йоан Кръстител да станем и ние предтечи на доброто, да търсим Господ Иисус Христос в нашия живот и да даваме добри плодове, както Той изисква от нас, защото, ако дървото не дава добър плод, бива отсичано и хвърляно в огън” (Мат. 7:20).

Да станем и ние предтечи на доброто!

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: иподякон Светлин Гечев

 

 

Снимки

Митрополит НеофитПрофесор иподякон Йохан КрамерВелик входПричастяване на вярващитеСв. Йоан Предтеча и Кръстител

Аудио

Четене на апостолското четиво

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »