ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село Веселиново

17 декември 2018 14:12, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село Веселиново

На 16 декември 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети новия храм в село Веселиново, Шуменска област, посветен на светия великомъченик Димитър Солунски, извършвайки чина на освещаване на храм с полагане на свети анстиминс с вшити в него свети мощи на мъченик. Архиереят бе посрещнат от председателя на църковното настоятелство при храма протойерей Атанас Михайлов и множество жители на селото.

Заедно с митрополита съслужиха иконом Андрей Стефанов, иконом Красимир Капитанов и свещеник Неделчо Савов. Сред множеството присъстващи на празника бяха г-жа Иванка Николова, кмет на Община Смядово и г-жа Росица Чифудова, кмет на село Веселиново. Богослужбата бе песенно украсена от сборна група с диригент Тодор Тодоров.

Митрополит Йоан заяви в словото си, че намирайки се в навечерието на последната седмица от Рождественския пост, прозвучаха две евангелски четива. Едното, според свети евангелитст Матей, което свидетелстваше обновлението на храма и другото, според свети евангелист Лука, което беше притча на Господ Иисус Христос за поканените на тържествената трапеза и нежеланието на отделните хора, поради светски грижи да приемат. Един има една грижа, друг има друга грижа. Архиереят допълни, че и затова притчата завършва с думите: "мнозина са звани, а малцина - избрани" (Лк 14:24). „Тоест, ние трябва да благодарим, че сме сред избраниците да бъдем на тая трапеза. Първо на Божествената, тук в светия храм. Тя е най-важната и решаващата. И онова, което ни казва евангелистът в днешния ден, че всъщност ние трябва да бъдем готови да посрещнем Оня, Който идва в име Божие и Оня, Който действително промени света със Своето идване. Затова и Рождественският пост е установен в древно време. И той е време също така, подходящо за спасението на човека, тоест спасението на човека като цел на християнския живот, и от друга страна пък, онова което Свещеното Писание свидетелства във времето на земната проповед на Господ Иисус Христос.“

Архиереят отбеляза, че освещаването на храма е действително едно изключително сакрално действие. С извършването на чина на освещаване с полагането на свети антиминс с мощите на свети мъченик Трифон храмът е осветен и в него могат да бъдат извършвани всички тайнства и обреди, освен Тайнството Ръкоположение (Свещенство). Митрополит Йоан благодари на всички, които са допринесли и допринасят за благоустройството на храма. Той благопожела на всички спасителни, благодатни Рождественски празници, както и плодовете на духа: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание (Гал. 5:22-23).

Протойерей Атанас Михайлов поздрави всички жители на село Веселиново за придобиването на молитвен дом и благодари на всички спомоществуватели, допринесли и допринасящи за съществуването му днес. На всички бе раздадено благословено рибно ястие.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Освещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село ВеселиновоОсвещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село Веселиново
« предишна новинаследваща новина »