ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нови броеве на списания „Камбанка” и „Амвон” във Варненския храм ”Св. Атанасий”

19 декември 2018 17:07, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Нови броеве на списания „Камбанка” и „Амвон”  във Варненския храм ”Св. Атанасий”

В оставащите малко дни до празника Рождество Христово вече са факт новите броеве на списанията „Камбанка” и „Амвон”.

В детско списание „Камбанка” отново преобладават разкази и приказки посветени и вдъхновени от празника Рождество Христово. Представено е житието на св. Йоан Дамаскин в картинки. Интересен е материала запознаващ децата с иконата на св. Богородица Троеручица. Библейската тема е посветена на излекуването на 10 – те прокажени от Христос.

Малките читатели отново ги очакват предизвикателства: сами да приготвят шоколадови бисквитени квадратчета, да изработят снежен човек от памук, чрез лабиринт да намерят пътя на монаха, пренесъл копието на иконата "Света Богородица Троеручица"от Света гора – Атон до Троянския манастир. Любознателните деца ще разберат от рубриката „Знаете ли че”: даровете на влъхвите са една от малкото реликви свързани със земния живот на Господ Иисус Христос, а в „Светли имена” ще се запознаят с живота и делото на Стилиян Чилингиров. В рубриката „Децата питат” ще получат отговор на въпроса: какво означава Евангелие? На страниците на списанието могат да научат текста на тропара на Рождество Христово. В изданието ги очаква още оцветяване на картинки, решаване на кръстословица, интересни мисловни задачи, откриване на разлики и занимателни игри.

В Рождественския брой на списание „Амвон” читателите ще могат да прочетат следните статии: „Безпокойството. Какво го причинява и как се лекува” , „Цигарата на монаха”, „Недолюбваните деца”, „Може ли бездетния брак да бъде християнски”, „Четири истории за чашата и Божият промисъл”, „Как светиите са получавали образование”, „От джудже до гигант”, „Нима в рая няма да ни омръзне да обичаме”, „За простите неща”, „Един Ноев ковчег в манастира „Св. Параскева“ или за отношението ни към безгласните твари”, „ Пет истории за Пастирската любов”, „Празните мисли изтощават душата”, „Откровението на света Петка” и др.

В рубриката „Култура и изкуство” е поместено интервю с архимандрит Никодимос Каварнос. Повечето от статиите са преведени от екипа на списанието от гръцки, руски и английски език, а останалите са дело на български автори.

Списанията се издават с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан от енорията при храм „Св.Атанасий” град Варна. Разпространяват се безплатно.

На 25 декември след празничната св.литургия от 11.00 ч ще започне Рождественско тържество в храм „Св. Атанасий. По традиция децата от школата по актьорско майсторство и неделното училище ще представят подготвена от тях програма. След тях детски хор ''Ангели'' и църковния камерен хор ще изпълнят рождественски песнопения. С подбрани песни посветени на празника ще отправят своя поздрав към миряните и децата от вокална формация „Бънджи сингърс”. Църковното настоятелство е подготвило изненади за участниците в тържеството.

 

 

« предишна новинаследваща новина »