ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Навършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

22 декември 2018 22:22, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Навършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

На 22 декември 2018 г. се навършват пет години от каноничния избор на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан за Варненски и Великопреславски митрополит. По този повод в Катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена Божествена света Литургия, възглавена от Архиерея.

С митрополит Йоан съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на Катедралния храм, ставрофорен иконом Димитър Николов - архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, ставрофорен иконом Славчо Проданов - архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, ставрофорен иконом Иван Дойчев - архиерейски наместник на Добричка духовна околия, протойерей Георгий Стоименов - архиерейски наместник на Провадийска духовна околия, ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник, ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник, председателите на варненските храмове и духовенството при храма.

Архиереят започна словото си, обръщайки внимание на днес честваната света великомъченица Анастасия и заяви, че тя се счита като закрилница на тези, които са в затворите и излежават различни присъди. Негово Високопреосвещенство каза, че и самият параклис в Централния софийски затвор е посветен на светата великомъченица. Митрополит Йоан благодари на всички духовници, взели участие в светата Литургия и им благопожела радост, здраве и благодатно служение.

Ставрофорен иконом Дончо Александров поздрави митрополит Йоан и прочете поздравителен адрес към него, който може да прочетете тук: http://www.mitropolia-varna.org/duhovna-prosveta/ofitzialni-izyavleniya/1153-slovo-po-povod-pet-godini-ot-intronizatziyata-na-negovo-visokopreosveshtenstvo-varnenskiya-i-velikopreslavski-mitropolit-ioan. Ставрофорен иконом Димитър Стоев подари архиерейски жезъл на митрополит Йоан с думите: „Ваше Високопреосвещенство, имам честта от името на църковното настоятелство при Митрополитския катедрален храм да Ви поздравя по повод пет години от Вашата интронизация за Варненски и Великопреславски митрополит. Жезълът символизира архиерейската власт, мъдрост и достойнство. Приемете този архиерейски жезъл от нас, като непрестанна благодарност за това, което правите за Катедралния храм. Желаем Ви здраве и благодатно служение!“. Богослужбата завърши с многолетствие.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Навършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит ЙоанНавършват се пет години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан
« предишна новинаследваща новина »