ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Бъдни вечер

24 декември 2018 19:05, Българска Патриаршия
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Бъдни вечер

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В навечерието на Христовото Рождество отново сме заедно в Божия свят храм, за да отслужим богослужебното последование за Бъдни вечер и да съпреживеем заедно това истинско тържество на нашата божествена спасителна вяра. В тази единствена по своето величие и тайнственост нощ, когато светът и цялото творение са затаили дъх в очакване на раждането на своя Господ и Спасител, и ние се присъединяваме към ангелския хор, и заедно с небожителите запяваме радостно химна на Рождеството: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лука 2:14).

От дълбините на сърцата си благодарим на Всемилостивия и човеколюбив Небесен Отец – за безграничната Му любов и грижа за нас, и с ликуване приветстваме раждащия се от утробата на Мариам Богомладенец, обгръщайки го с нежна любов и умиление. Поверяваме себе си на Него – идващия сред нас Господ, Учител и Спасител, в Когото е нашето единствено истинско упование и вечно спасение. Защото чрез Него ние „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28), като знаем със сърцата, че „… под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим“ (Деян. 4:12).

В тихата и свята нощ на Христовото Рождество пред нашия духовен взор за пореден път оживява и малкият и смирен Витлеем със своите пастири и крайградската пещера, превърнала се, по Божия промисъл, в пръв земен дом на Онзи, чрез Когото са сътворени светът и всичко съществуващо. Който беше проводен в нашия скръбен свят заради нас и нашето спасение, за да ни помири с небесата, да ни освободи от робството на греха и тлението, да ни дарува пълнотата на живота и да разтвори повторно пред нас затворените някога – поради непослушанието на праотците – порти на Небесното царство.

Как обаче да посрещнем и да приветстваме днес нашия божествен Спасител? Какви дарове да принесем на Този, Който Сам държи с ръката Си нас и цялото творение и чрез Когото в началото на творението са били утвърдени небесата? (Девети час, стихира на гл. 6)

В Своето учение и със Своя живот сред нас Господ Иисус Христос ясно ни е показал какво иска и какво очаква от нас верните на Неговия Нов Завет. Това, което Той желае е да възлюбим Бога и ближния като себе си (Мат. 22:37;39).

И така, възлюбени, нека принесем на раждащия се днес Богомладенец чисти сърца и помисли, сърца, изпълнени с благост, милосърдие и добра воля към всеки и към всички, сърца, устремени към небесното и божественото, към Царството, което Господ е приготвил за всички нас „от създание мира“ (Мат. 25:34).

Благословена да бъде и днешната празнична трапеза, събрани около която всички заедно да посрещнем идващия сред нас Господ.

Любовта и благодатта на нашия Всеблаг Небесен Отец, мирът на раждащия се днес Господ и Спасител Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честито Рождество Христово!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »